Esma Redzepova revine în România, la Festivalul Plai Timişoara - VIDEO

Cântăreaţa macedoneană Esma Redzepova, desemnată în anii '70 "Regina muzicii ţigăneşti" şi propusă de două ori la Premiul Nobel pentru Pace, vine la Festivalul Plai Timişoara, urmând să concerteze pe 11 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean, informează organizatorii evenimentului.

55 afișări
Imaginea articolului Esma Redzepova revine în România, la Festivalul Plai Timişoara - VIDEO

Esma Redzepova revine în România (Imagine: Mediafax Foto)

Esma Redzepova, supranumită şi "Regina muzicii ţigăneşti", este unul dintre primii artişti balcanici care a reuşit să popularizeze muzica ţigănească în afara etniei sale, la începutul anilor '60. Artista a devenit celebră în lumea întreagă, pentru arta şi pentru activităţile sale umanitare.

De-a lungul carierei sale, ea a susţinut peste 15.000 de concerte şi a compus peste 600 de materiale proprii. Esma şi-a confirmat participarea la ediţia din acest an a Festivalului Plai, unde va urca pe scenă alături de formaţia sa, pe 11 septembrie.

Esma Redzepova este renumită nu doar pentru cariera muzicală, ci şi pentru implicarea sa în acţiuni umanitare

.Esma a adoptat, alături de soţul său, 47 de copii orfani, a fost aleasă preşedinte de onoare al Crucii Roşii - Macedonia, a primit Medalia de Onoare din partea American Biographical Institute, iar în 2002 i-a fost oferit premiul "Maica Tereza". Tot în 2002, a fost propusă pentru a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace.

Născută in 1943, la Skopje, Esma Redzepova şi-a început cariera la vârsta de 14 ani, când a câştigat un concurs de talente organizat de Radio Skopje. În public se afla şi celebrul muzician Stevo Teodosievski, care i-a remarcat talentul şi i-a cerut tatălui ei permisiunea de a o lua pe Esma în turnee, alături de grupul său.

Şapte ani mai târziu, Stevo i-a devenit soţ, iar Esma era deja considerată una dintre cele mai celebre voci din zona Balcanilor.

Esma a mai concertat în România în 2006, într-un concert la Bucureşti, alături de Fanfara Ciorcârlia. Festivalul Plai, aflat la a patra ediţie, îşi propune să promoveze dialogul intercultural într-un mediu artistic.

Evenimentul va avea loc între 11 şi 13 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Până în prezent, la Festival au mai fost confirmaţi artişti precum Dobet Gnahore şi formaţia Farfarello.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici