"Eu când vreau să fluier, fluier" - recenzii contradictorii în Screen Daily şi Hollywood Reporter

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, care a avut premiera de gală, sâmbătă, la Berlinală (11-21 februarie), a avut cronici contradictorii în presa internaţională, Screen Daily apreciindu-i forţa, în timp ce cronica Hollywood Reporter avut o tonalitate negativă.

459 afișări
Imaginea articolului "Eu când vreau să fluier, fluier" - recenzii contradictorii în Screen Daily şi Hollywood Reporter

"Eu când vreau să fluier, fluier" - recenzii contradictorii în Screen Daily şi Hollywood Reporter

În recenzia sa, Hollywood Reporter clasifică producţia "Eu când vreau să fluier, fluier", care rulează în competiţia Berlinalei, ca fiind "un film minor, nerealizat dramatic, chiar dacă vine din România, o ţară care cunoaşte o renaştere a filmului".

Pe de altă parte, criticul Dan Făinaru de la Screen Daily a descris pelicula într-un singur cuvânt: "brută". "«Brut» este cuvântul care poate să descrie acest film de debut şi calitatea sa excepţională. Povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu (George Piştereanu), care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să îşi saboteze eliberarea are, bineînţeles câteva neajunsuri, dar este mai autentic decât alte filme asemănătoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienţă", scrie Screen Daily, care califică "Eu când vreau să fluier, fluier" ca fiind "un aport meritoriu la noul val al cinematografieie româneşti".

Pe de altă parte, Hollywood Reporter scrie că "nimic din magia cinematografiei româneşti nu s-a lipit de Florin Şerban", considerând că scenariul a fost scris şi pus în practică cu multă nesiguranţă. Printre nemulţumirile publicaţiei Hollywood Reporter se numără faptul că "scenariul este prea subţire, personajele, prea vagi iar actorii, mulţi neprofesionişti, care preferă să pozeze, în loc să joace".

Totuşi, Screen Daily apreciază tocmai calităţile actoriceşti ale neprofesioniştilor, majoritatea deţinuţi, dar şi pe cele ale foarte tânărului George Piştereanu. "Piştereanu trece dincolo de spiritul rebel al personajului şi, intuitiv, redă nu doar vulnerabilitatea ci şi despotismul unui băiat de 18 ani, care nu a învăţat sensul cuvântului «consecinţe»", scrie Screen Daily, care o apreciază şi pe Clara Vodă, interpreta mamei lui Silviu.

În timp ce Hollywood Reporter scrie că unul dintre neajunsurile filmului este faptul că, îniţial, a fost o piesă de teatru (scrisă de Andreea Vălean -n.r.), Screen Daily apreciază tocmai faptul că, în film, nu a rămâs nimic din spiritul textului scrie pentru scenă. În timp ce Hollywood Reporter scrie că modul în care au fost realizate cadrele este incoerent, Screen Daily apreciază că alegerea de a prezenta cadre filmate "din mână" este unul din punctele forte ale filmului, dându-i acestuia ritm.

Singurul punct bun al filmului găsit de Hollywood Reporter este Ada Condeescu (interpreta studentei de care se îndrăgosteşte Silviu -n.r). În viziunea publicaţiei, aceasta "este naturală pe ecran şi are talentul de a reda toate contradicţiile personajului ei, de la teama în faţa celui capturează, până la ataşamentul faţă de acesta".

Criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm reţinut în faţa peliculei lui Florin Şerban. Acesta a apreciat, de asemenea, jocul neprofesioniştilor din film. "«Eu când vreau să fluier, fluier» este un film închegat, pe care spectatorii de la festivaluri îl apreciază şi care are potenţial de a rula şi în cinematografe din afara circuitului festivalier", scrie Weissberg.

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" spune povestea lui Silviu (George Piştereanu), care, după patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, Silviu primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici