Eugen Simion a promis oraşului Tg. Mureş manuscrisele în facsimil ale lui Eminescu

Academicianul Eugen Simion a promis, miercuri, la ceremonia la care i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Petru Maior" din Târgu Mureş, că va face cadou Universităţii şi oraşului manuscrisele în facsimil ale lui Mihai Eminescu.

200 afișări
Imaginea articolului Eugen Simion a promis oraşului Tg. Mureş manuscrisele în facsimil ale lui Eminescu

Eugen Simion a promis manuscrisele în facsimil ale lui Eminescu oraşului Tg. Mureş (Imagine: Mediafax Foto)

Academicianul a spus că a descoperit că facsimilele respective, deşi au fost reproduse, până în prezent, în 34 de volume, nu există nici măcar la Institutul de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Şincai" din Târgu Mureş.

"Pe 15 iunie, când se împlinesc 120 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, toate cele 14.000 de pagini ale lui Eminescu, ce au fost lăsate de Maiorescu (Titu Maiorescu - n.r.) Academiei Române, vor fi facsimilate şi se vor găsi în bibliotecile publice. Spre surpriza mea, mergând azi (miercuri - n.r.) la Institutul «Şincai» al Academiei, am aflat că nu există aceste facsimile reproduse până acum în 34 de volume", a spus academicianul.

"Nu există, ceea ce m-a întristat, dar după ce mă întorc la Bucureşti, vreau să fac cadou oraşului şi Universităţii, să fac în aşa fel încât manuscrisele lui Eminescu să se regăsească şi aici, pentru ca oamenii interesaţi să poată avea acces la ele", a mai precizat Simion.

Ceremonia conferirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Petru Maior" (UPM) din Târgu Mureş academicianului Eugen Simion a avut loc, miercuri după-amiază, în Aula Magna a instituţiei.

Evenimentul a inclus şi decernarea medaliei UPM Târgu Mureş, care i-a fost oferită "pentru contribuţia excepţională adusă dezvoltării literaturii române şi pentru promovarea culturii româneşti pe plan mondial", conform rectorului Universităţii, Liviu Marian.

Eugen Simion s-a declarat emoţionat şi onorat de titlul primit din partea Universităţii, subliniind că, deşi nu este singurul, acesta este primul după 2006, de când nu mai este preşedinte al Academiei Române.

"M-aţi răsfăţat, m-aţi onorat foarte mult. Aţi spus că nu e prima dată când primesc titlul acesta sau recunoaşterea unor instituţii ştiinţifice. Dar e prima dată când, nemaifiind preşedintele Academiei Române, primesc o asemenea distincţie. Este cu atât mai importantă pentru mine recunoaşterea dumneavoastră", a spus academicianul.

În discursul său, Eugen Simion a afirmat că oamenii nu trebuie să fie "nici nostalgici, nici catastrofali" constatând că "Harry Potter" s-a vândut în trei milioane de exemplare, în timp ce o carte a scriitorului Claude Simon, recompensat cu Premiul Nobel în anul 1985, doar în două sute de exemplare.

"Avem de ales între o literatură comercială, consumistă, sau între marii scriitori ai secolului XX. Cred că nu trebuie să fim nici nostalgici. Să nu fim nici catastrofali. Eu nu cred că moare literatura, cred că literatura încearcă să se adapteze şi că ea, pentru a-şi recâştiga cititorul, mă gândesc în primul rând la roman - pentru că romanul dă tonul într-o societate - trebuie să redevină un discurs despre om, înainte de a vorbi despre sine", a spus Eugen Simion.

El a adăugat că "problema literaturii române de astăzi este problema romanului său".

Academicianul îşi va lansa, tot miercuri, la UPM, cartea "Genurile biograficului", prezentată de criticii literari Cornel Moraru, Alexandru Cistelecan şi Iulian Boldea.

Citeşte şi:

Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu

Eminescu, sărbătorit cu lecturi din opera sa şi fragmente muzicale

Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici