EXCLUSIV. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, despre lipsa tabletelor la începutul anului şcolar: „Analfabetismul funcţional va exploda! Ceea ce va avea impact în economie.”

  • M. Miclea susţine că „DSP-urile ar trebui, cu prioritate, să fie cu ochii pe şcoală şi să testeze în primul rând elevi sau profesori”
  • M. Miclea: „A crescut foarte tare anxietatea socială. Din păcate, această anxietate a părinţilor se transmite către copii”
  • Mircea Miclea: „Eu sper ca măcar acum, Ministerul Educaţiei şi Guvernul vor înţelege că trebuie să propună un capitol bugetar explicit pentru învăţământul remedial”
853 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, despre lipsa tabletelor la începutul anului şcolar: „Analfabetismul funcţional va exploda! Ceea ce va avea impact în economie.”

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, analizează în emisiunea ,,Ochii pe mine!” – moderată de Vlad Craioveanu” – soarta celui mai dificil an şcolar din ultimele decenii. Cine sunt, dincolo de scenariile autorităţilor, oamenii-cheie ai educaţiei? Există leac pentru hibele din învăţământul românesc, prins mereu pe picior greşit? Care sunt şansele generaţiei COVID-19 la un învăţământ de calitate?

M. Miclea: „Lipsa tabletelor va creşte analfabetismul funcţional”

Mircea Miclea susţine faptul că lipsa tabletelor în contextul digitalizării învăţământului, mai ales în zonele rurale, ar putea duce nu doar la creşterea abandonului şcolar, ci şi la o o explozie a analfabetismului funcţional.

”Vlad Craioveanu: Credeţi că lipsa tabletelor, digitalizarea învăţământului va duce la o creştere a abandonului şcolar, mă refer în special la zonele rurale?
Mircea Miclea: Din păcate nu numai a abandonului, ci a analfabetismului funcţional, adică cei care sunt cei mai vulnerabili la analfabetismul funcţional – să înveţi să scrii şi să citeşti, dar să nu înţelegi ce scrii sau ce citeşti – asta înseamnă analfabestim funcţional, să nu ştii să exploatezi şi să utilizezi informaţia pe care tu o citeşti.

Din păcate, analfabetismul funcţional va exploda, dacă tu în toate satele din România iei copiii de acolo, căci ei sunt în primul rând expuşi analfabetismului funcţional. Luni de zile, când pericolul era extrem de mic, în apilie-mai, în Vâlcea, sau în Diolj, sau în Harghita erau câte 5-20 de cazuri, riscul era nesemnificativ. Şi nu s-a ţinut nici măcar o oră de şcoală. Riscul este nu numai de abandon şcolar, ci de analfabetism funcţional, asta pe cale de consecinţă, va avea impact în economie. N-o să mai avem meseriaşi capabili, medici capabili, ingineri capabili, din păcate. De aceea este atât de important să iei în serios educaţia şi să faci remediere. Eu sper ca măcar acum, Ministerul Educaţiei şi Guvernul vor înţelege că trebuie să propună un capitol bugetar explicit pentru învăţământul remedial, pentru că inevitabil anul acesta vor fi pierderi de învăţare.”

M. Miclea: „DSP-urile ar trebui să fie cu ochii pe şcoală!”

Fostul ministrul al Educaţiei îţi explică de ce elevii şi profesorii ar trebui să fie o prioritate pentru DSP-uri în următoarea perioadă.

”Ar fi fost bine ca măcar cadrele didactice să fie testate, nu cred că era o soluţie să testezi toţi elevii, nu cred că ar fi fost logistica suficientă pentru aşa ceva. Cadrele didactice cu siguranţă ar fi putut fi testate. Nu s-a făcut lucrul acesta. Ce se poate face de acum încolo? DSP-urile ar trebui, cu prioritate, să fie cu ochii pe şcoală şi să testeze în primul rând elevi sau profesori, cu prioritate absolută faţă de orice alt eşantion din populaţie. În felul acesta poţi să îţi dai seama cât mai din timp cu putinţă dacă apare o situaţie şi care este soluţia la această situaţie.”

M. Miclea: „Anxietatea părinţilor se transmite copiilor!”

Fondator al Şcolii psihologice Cognitive din România, Mircea Miclea îţi vorbeşte şi despre anxietăţile dezvoltate de adulţi în vremea pandemiei, dar şi felul în care ele se răsfrâng asupra copiilor.

”Din păcate, aceste ultime luni au arătat o creştere foarte intensă a anxietăţii, pe care o au toţi oamenii. Îngrijorările, stările de panică, atacurile de panică au crescut enorm. A crescut foarte tare anxietatea socială. Din păcate, această anxietate a părinţilor se transmite către copii, pentru că ei, copiii, îşi construiesc imaginea despre lume uitându-se la cum reacţionează părinţii la lume, deci imaginea despre realitatea este contruită prin intermediul relaţiei cu părinţii.

Dacă ei îi văd pe părinţii lor mereu panicaţi, atunci îşi vor construi în minte o hartă cu multe steguleţe cu cap de mort, metaforic vorbind, adică o hartă a realităţii în care sunt foarte multe zone de pericol. Şi atunci, după câţiva ani, vor deveni ei însuşi anxioşi.
Deci, trebuie să fim foarte responsabili ca părinţi, să încercăm să nu lăsăm, pe cât posibil, anxietăţile noastre să ne contamineze propiii copii, pentru că odată ce anxietatea creşte, ei îşi vor subutiliza potenţialul propriu. Poţi să ai un copil deştept, dar dacă are anxietate, el nu va utiliza inteligenţa pe care o are la maximum, numai o parte din ea.”

M. Miclea: „Trebuie să schimbăm învăţământul pentru că s-a schimbat mintea copiilor”

Invitatul lui Vlad Craioveanu vorbeşte  şi despre hibele din sistemul de învăţământ românesc prins, din nou, pe picior greşit.
„Din păcate, şcoala ne-a luat din nou prin surprindere. Dacă ignori soluţiile care vin sistematic din aprilie încoace, normal că începi prost şcoala (...)  Trebuie să schimbăm învăţământul pentru că s-a schimbat mintea copiilor”, conchide Mircea Miclea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici