Experiment audio-vizual inedit, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Un experiment audio-vizual inedit, intitulat "13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests", va avea loc în 31 mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va se desfăşura la Cluj-Napoca.

22 afișări
Imaginea articolului Experiment audio-vizual inedit, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania

Experiment audio-vizual inedit, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii TIFF, proiectul este iniţiat şi susţinut de cunoscutul pianist şi compozitor de jazz Lucian Ban (SUA/România), în colaborare cu Mat Maneri (SUA), Silent Strike (România) şi Dan Băsu (România).

Evenimentul va avea loc în seara de 31 mai, de la ora 20.30, în Auditorium Maximus din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".

Proiectul propune un soundtrack inedit pentru legendarele "screen tests" ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori.

Filmările au fost realizate de Warhol pe peliculă de 16 milimetri, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte videoclipuri de patru minute care surprind diversitatea chipului uman, cu o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la "anonimi" care au făcut parte din existenţa lui Warhol la "The Factory".

Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări şi a conceput proiectul "13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol's Screen Tests", imaginând alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru zece din filmările celebrului artist american.

Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi lectura unor poezii semnate de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical îmbracă proiecţia atent "controlată" de artistul vizual Dan Băsu.

În cadrul TIFF, proiectul se va bucura, în premieră, de prezenţa lui Mat Maneri, un celebru violist nominalizat la Premiile Grammy 2006 la categoria Best Alternative Music Album, cu albumul "Pentagon".

Lucian Ban este pianist şi compozitor newyorkez de origine română, considerat unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani. Fundaţia "Hans Koller" şi Ministerul Culturii din Austria l-au nominalizat de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de cel mai bun muzician european de jazz.

El a înregistrat şase albume ca solist şi este liderul trupei Elevation, a compus muzica pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi pentru New York City Symphony Orchestra, iar în iunie 2001 a compus muzica originală pentru Compania de Teatru/Dans MINUS.

Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul "Waxing West", al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York.

Dan Băsu şi-a început activitatea artistică în Iaşi, debutând ca VJ la sfârşitul anului 2003, în cadrul unor evenimente locale şi a continuat cu diverse proiecte video prezentate în festivalurile de profil din ţară: Studentfest din Timişoara, Artensive Festival din Constanţa etc. Alături de Silent Strike, a pus bazele proiectului Silent Bass, un proiect în care muzica şi video-ul se completează. Ca artist vizual, Dan Băsu se ocupă de partea video, participând la numeroase live-performance-uri: Street Delivery din Bucureşti, în deschidere la Amon Tobin, Cybermental 3 etc.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 28 mai şi 6 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici