Expoziţie de scenografie dedicată lui Ezio Frigerio, la TNB

Expoziţia dedicată lui Ezio Frigerio, unul dintre cei mai importanţi scenografi din toate timpurile, a fost vernisată miercuri seară, la Teatrul Naţional Bucureşti, în prezenţa directorului Teatrului Bulandra, Alexandru Darie, şi a directorului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), Eli Malka.

52 afișări
Imaginea articolului Expoziţie de scenografie dedicată lui Ezio Frigerio, la TNB

Expoziţie de scenografie dedicată lui Ezio Frigerio, la TNB

Expoziţia dedicată scenografului lui Giorgio Strehler, cel care a iniţiat proiectul Uniunii Teatrelor din Europa, Ezio Frigerio, face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul Festivalului UTE, ce se desfăşoară la Bucureşti, între 11 octombrie şi 21 decembrie.

Expoziţia include schiţe din spectacolele pentru care a lucrat Frigerio, descris de Alexandru Darie ca fiind "unul dintre cei mai mari scenoografi care au fost pe lume", dar şi obiecte, precum o barcă, doi cai, din "Lohengrin" de Wagner, aşezaţi la intrarea în Teatrul Naţional, dar şi o parte bună din decorul celui mai celebru spectacol al scenografului, "Arlechino-slugă la doi stăpâni".

De altfel, cei prezenţi la vernisaj au putut urmări o mini reprezentaţie a unui actor îmbrăcat în costumul original al lui Arlechino, din anii '40.

La vernisaj au mai fost prezenţi, de asemenea, Giorgio Ursini, curatorul expoziţiei, care se întinde din foaierul Sălii Mari până la mezanin, şi regizorul Roger Planchon.

Planchon, care a lucrat cu Frigerio la aproape 20 de spectacole, şi l-a amintit pe acesta din urmă ca fiind un spirit autoritar.

"Frigerio a fost locotenent de marină şi a păstrat gustul comandatului", a declarat Planchon, care şi-a amintit că în atelierele celebrului scenograf, cei care lucrau erau asistenţii, sub privirea atentă a artistului, care "avea bucuria să ţipe la ei toată ziua".

"Strehler şi Frigerio s-au hrănit cu pictură. Cunoşteau teatrul vechi şi creau decoruri care reluau tradiţia teatrului de secol XVIII-XIX. Aceste decoruri nu erau, însă, doar o copie, fiind nişte decoruri de o modernitate imensă, care ne fac să vedem memoria teatrului", a adăugat Planchon.

"Toată lumea ştie că teatrul moare (...) O asemenea expoziţie este cu atât mai importantă cu cât, de obicei, elementele de scenografie devin, după spectacol, ruine", a subliniat Planchon.

Expoziţia "Peste 50 de ani de scenografie", dedicată lui Frigerio, poate fi vizitată la Teatrul Naţional până pe 20 ianuarie.

Festivalul de la Bucureşti este cel mai mare eveniment de gen organizat de Uniunea Teatrelor din Europa, prezentând 27 de spectacole ale 22 de trupe din 13 ţări.

Reprezentaţiile au loc la Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional de Operetă şi Teatrul Naţional Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici