Fanny Ardant, la premiera filmului "Cenuşă şi sânge": Nu voi uita niciodată România

Actriţa franceză Fanny Ardant a declarat, joi seară, la premiera de gală de la Bucureşti a filmului cu care a debutat ca regizoare, "Cenuşă şi sânge", o coproducţie franco-română, că nu va uita niciodată România.

176 afișări
Imaginea articolului Fanny Ardant, la premiera filmului "Cenuşă şi sânge": Nu voi uita niciodată România

Fanny Ardant, la premiera filmului "Cenuşă şi sânge": Nu voi uita niciodată România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul "Cenuşă şi sânge" a fost prezentat în premieră publicului bucureştean în deschiderea Festivalului Filmului Francez, joi seară, la Cinema Studio din Capitală.

La eveniment au fost prezenţi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, alături de personalităţi din lumea filmului, precum Dan Chişu, regizorul Laurenţiu Damian şi producătoarea Ada Solomon.

Înaintea proiecţiei, ambasadorul Henri Paul a prezentat Festivalul Filmului Francez din acest an, care, în premieră, începe cu o coproducţie franco-română - "Cenuşă şi sânge" - şi se încheie cu o alta - "Concertul" de Radu Mihăileanu, pe 3 decembrie.

"O avem aici pe realizatoare (Fanny Ardant, care a debutat în regia de film cu "Cenuşă şi sânge"), probabil actriţa franceză cea mai iubită de români", a anunţat Henri Paul, în aplauzele celor prezenţi, adăugând că filmul este "un act de iubire faţă de actorii români".

La rândul său, Tudor Giurgiu, coproducătorul peliculei, a vorbit despre energia cu care Fanny Ardant a colindat tot Ardealul pentru a găsi locuri de filmare pentru "Cenuşă şi sânge". Giurgiu a mai spus că prezenţa coproducţiilor franco-române în Festivalul Filmului Francez i se pare "un semn de normalitate". După proiecţie, Tudor Giurgiu a invitat pe scenă echipa filmului, publicul aplaudându-i, printre alţii, pe actorii români Ion Besoiu şi Olga Tudorache.

Fanny Ardant, care a urcat ultima pe scenă, într-o rochie neagră, simplă, a spus emoţionată că a fost foarte important pentru ea să vină să prezinte filmul la premiera bucureşteană. Ea a apreciat, totodată, că pelicula nu este una perfectă, având "toate defectele unui prim film".

"A fost o aventură foarte puternică în care am învăţat lucruri despre mine, despre viaţă, despre ceilalţi (…) Nu voi uita niciodată România, Bucureştiul, Transilvania, care m-au primit, mi-au dat mari actori, peisaje magnifice, tehnicieni… Nu voi uita niciodată această ţară. Aşa că, în această seară, vreau să mulţumesc României", a declarat actriţa, în aplauzele publicului.

Filmul "Cenuşă şi sânge" a fost realizat de casele Alfama Films (Franţa), Libra Films (România) şi Clap Filmes (Portugalia).

Filmările au avut loc, în marea majoritate, în Transilvania, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, Olga Tudorache, Oana Pellea, Ion Besoiu şi Răzvan Vasilescu.

Filmul spune povestea a trei generaţii de francezi cu rădăcini româneşti. Rămasă singură cu trei copii după asasinarea soţului ei, Judith se întoarce în ţara natală, cu prilejul unei nunţi, după ce ani de zile tăiase orice legături cu România. Întoarcerea ei dezgroapă vechi secrete şi redeschide răni şi toţi cei prezenţi sunt nevoiţi să se confrunte cu propriul trecut.

Filmul a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2009.

Fanny Ardant, una dintre muzele lui François Truffaut, a jucat recent în filmul "Il Divo", de Paolo Sorrentino. Ea a jucat, de asemenea, în "Callas Forever" (2002), de Franco Zeffirelli, "8 femei" (2002), de Francois Ozon, şi "Un roman de duzină", de Claude Lelouch.

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Filmului Francez de la Bucureşti cuprinde aproximativ 40 de lungmetraje şi 20 de scurtmetraje. În selecţie sunt incluse nume sonore, precum cel al lui François Ozon ("Ricky"), Manoel de Oliveira ("Singularites d'une jeune fille blonde") şi Danis Tanovic ("Triage").

Festivalul Filmului Francez 2009 are loc în trei cinematografe din Capitală (Europa, Studio şi Elvira Popescu). Preţul unui bilet la Sala "Elvira Popescu" este de 7 lei, în timp ce celelalte două cinematografe vor practica tarifele lor normale pentru proiecţiile din festival.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici