Fecalele antice descoperite la Stonehenge indică ce consumau oamenii acum 5.000 ani

Fecale găsite pe locul unui fost sat preistoric de lângă Stonehenge a dezvăluit că locuitorii aşezării, care probabil au construit cercul de piatră, s-au ospătat cu organele interne ale vitelor.

16230 afișări
Imaginea articolului Fecalele antice descoperite la Stonehenge indică ce consumau oamenii acum 5.000 ani

Fecalele antice descoperite la Stonehenge indică ce consumau oamenii acum 5.000 ani

Fecale găsite pe locul unui fost sat preistoric de lângă Stonehenge a dezvăluit că locuitorii aşezării,  care probabil au construit cercul de piatră, s-au ospătat cu organele interne ale vitelor.

Mai multe bucăţi de fecale fosilizate, transmite CNN , denumite coprolite, au fost dezgropate dintr-o aşezare cunoscută sub numele de Durrington Walls, la doar 2,8 kilometri de Stonehenge. Satul datează din jurul anului 2500 î.Hr., când a fost construit o mare parte din monumentul impunător din sud-vestul Angliei.

S-au descoperit cinci cropolite, unul de la un om şi patru de la câini, iar acestea conţin ouă de viermi paraziţi.

Viermii  infectează vitele şi alte rumegătoare, sugerând că consumul de vite este cea mai probabilă sursă a parazitului găsit în strămoşii britanicilor, au remarcat autorii studiului. Este posibil ca şi câinii să fi fost hrăniţi cu resturi din carne de vită contaminată. 

Cu toate acestea, oasele dezgropate  au sugerat că vitele nu erau cel mai des consumate.   Aproximativ 90% din cele 38.000 de oase dezgropate aici au fost de la porci şi 10% de la bovine.

Un alt cropolit, aparţinând unui câine, conţinea ouă de tenia de peşte, ceea ce indică că s-a infectat prin consumul de peşte crud de apă dulce. Cu toate acestea, nicio altă dovadă a consumului de peşte, cum ar fi oase, nu a fost găsită la faţa locului. Această lipsă de dovezi se datorează probabil că situl nu a fost folosit pe tot parcursul anului, iar peştele cu tenia a fost consumat într-o aşezare diferită.

"Durrington Walls a fost ocupat în mare parte sezonier, în perioadele de iarnă. Câinele care a sosit aici era probabil deja infectat cu parazit", a declarat coautorul studiului, dr. Piers Mitchell, medic şi asociat principal de cercetare şi director al Ancient Parasites Laboratory la Departamentul de arheologie al Universităţii din Cambridge, într-un comunicat de presă.
„Studiile izotopice ale oaselor de vacă de la faţa locului sugerează că acestea provin din regiuni din sudul Marii Britanii, ceea ce probabil a fost valabil şi pentru oamenii care au trăit şi au lucrat acolo”, a spus el în declaraţie.
 

Stonehenge este făcut din două tipuri de piatră: pietre sarsen mai mari şi monoliţi mai mici de piatră albastră din Ţara Galilor. 

Aceste noi dovezi ne spun ceva nou despre oamenii care au venit aici pentru sărbătorile de iarnă în timpul construcţiei Stonehenge”, a spus coautorul studiului Mike Parker Pearson, profesor la Institutul de Arheologie al University College London şi liderul proiectului de cercetare The Stones of Stonehenge. .

„Carne de porc şi de vită au fost fripte sau fierte în vase de lut, dar se pare că organele interne nu au fost întotdeauna atât de bine gătite”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
stonehenge

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici