Fest(in) pe Bulevard, anunţat în mod inedit; Angajaţi ai Teatrului Nottara, costumaţi pentru spectatori - FOTO

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard a fost anunţat, joi, la o conferinţă de presă, la care angajaţi ai Teatrului Nottara, în frunte cu directoarea instituţiei, au purtat costume de spectacol, pe care le vor avea şi pe parcursul desfăşurării evenimentului, între 8 şi 17 octombrie.

240 afişări
Imaginea articolului Fest(in) pe Bulevard, anunţat în mod inedit; Angajaţi ai Teatrului Nottara, costumaţi pentru spectatori - FOTO

Fest(in) pe Bulevard, anunţat în mod inedit; Angajaţi ai Teatrului Nottara, costumaţi pentru spectatori - FOTO

La conferinţa de presă au participat Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara, Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, şi Claudiu Cătălin Bejan, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În legătură cu costumele pe care le-au purtat la conferinţă şi pe care le vor purta şi în perioada desfăşurării Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in), Marinela Ţepuş a declarat: "Vrem să fim un teatru şi vrem ca acest lucru să se ştie de la intrarea de pe bulevard".

"Acest festival, pe lângă faptul că ne arată nouă că peste tot sunt oameni, suntem cu toţii oameni, putem să facem teatru, toţi devenim actori în anumite momente sau tot timpul, dacă ne gândim bine, doar că nu recunoaştem asta sau nu ştim. Facem proză fără să ştim. Acest festival a adus un plus de imagine teatrului nostru, dar sperăm că a făcut mult bine oamenilor care au făcut teatru. Teatrul până la urmă este o modalitate de socializare şi de trăit împreună", a mai spus Marinela Ţepuş.

Aceasta a prezentat pe scurt secţiunile ediţei de anul acesta a Festivalului. Astfel, ediţia din acest an a Festivalului are şase secţiuni mari "Bulevardul Comediei", "Crize", "Spectacole-lectură", "Evenimente", "Premiere" şi "In Memoriam".

Secţiunea "In Memoriam" - de al cărui concept şi organizare se ocupă Doina Papp, critic de teatru - aduce un omagiu unor nume mari ale scenei româneşti care s-au stins din viaţă. Anul acesta, aceştia vor fi Mihaela Tonitza Iordache, Dan Micu şi Cristina Pepino.

La această ediţie va avea loc şi un atelier de mişcare coordonat de Francisco Alfonsin (asistenţi Lili Gavrilescu, Gabriel Răuţă), pentru actorii Teatrelor Nottara şi Ţăndărică, cu posibilitatea realizării unui spectacol pentru cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru - Fes(in) pe Bulevard, 2016.

De asemenea, secţiunea "Colocvii" - concept şi coordonatori proiect Sanda Vişan, realizator TV şi critic de teatru, şi Marinela Ţepuş, critic de teatru - cuprinde colocvii pe teme de actualitate. Totodată, vor avea loc şi lansări de carte.

Teatrele partenere ale ediţiei din acest an sunt Odeon, Ţăndărică, Metropolis, Teatrul Mic şi Excelsior.

Mai mult decât atât, secţiunea "MultiArt" va avea loc în perioada 18 - 19 noiembrie. Din acest an, Festivalul de Teatru Fest(in) pe Bulevard are o nouă secţiune, incluzând, în programul său, Festivalul Penitenciarelor, ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Distribuţiile spectacolelor prezentate în cadrul acestei secţiuni sunt formate din actori-deţinuţi.

"Anul acesta va fi a şaptea ediţie a secţiunii «MultiArt» care are o denumire cu semnificaţie, «Exit», pentru că toţi cei pe care noi îi custodiem îşi doresc să ajungă cât mai repede acasă şi în libertate", a spus, la conferinţa de presă, Claudiu Cătălin Bejan, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

"Noi considerăm că anul acesta este o ediţie specială. Pe de-o parte, fiindcă suntem parte din Fest(in). De cealalată parte, este prima dată când avem şi un juriu de competiţie, nu doar un juriu de preselecţie. Anul acesta, în zece penitenciare din ţară s-au pus în scenă 10 piese de teatru. Ele vor intra la preselecţie, săptămână viitoare sau în termen de două săptămâni. Mai întâi, piesele acestea sunt jucate pe scenele teatrelor din localitate, iar, ulterior, un juriu de preselecţie, alcătuit din Secretariatul literar de la Teatrul Nottara şi din reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciare, va alege şase din cele zece piese de teatru pentru cele două zile de Festival", a mai spus Claudiu Cătălin Bejan.

Totodată, juriul de competiţie va fi alcătuit din criticii de teatru Doina Papp, Maria Sârbu, Ion Parhon şi un sociolog. Din cele şase spectacole, juriul va alege unul care va fi premiat pentru regie şi altul pentru cel mai bun spectacol.

"Teatrul este o formă de educaţie şi, din păcate, lucrul care lipseşte cel mai mult astăzi este educaţia. Eu sunt convins că n-am mai discuta de penitenciare, de recidivă şi de deţinuţi, dacă am investi mai mult în educaţie, indiferent că dicutăm de minori, de tineri sau discutăm de adulţi", a spus, în încheiere, Claudiu Cătălin Bejan, dând asigurări că ANP este un partener de încredere, chiar dacă are o "titulatură mai ciudată".

Biletele pentru spectacolele din festival au fost puse deja în vânzare şi pot fi achiziţionate de la agenţia Teatrului Nottara, dar şi de pe site-ul Eventim.

Mai multe informaţii despre program, precum şi despre surprizele pe care echipa Fest(in) pe Bulevard le-a pregătit se găsesc pe www.festinpebulevard.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici