Festival de Film Istoric, între 4 şi 6 septembrie, la Râşnov

Filme precum "Născuţi la comandă. Decreţeii" de Florin Iepan şi "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu se numără printre producţiile care vor fi prezentate la prima ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Cetatea Râşnov, care se va desfăşura între 4-6 septembrie, informează organizatorii.

130 afișări
Imaginea articolului Festival de Film Istoric, între 4 şi 6 septembrie, la Râşnov

Festival de Film Istoric, între 4 şi 6 septembrie, la Râşnov

În cele trei zile de festival vor fi prezentate filme istorice vechi şi noi, expoziţii şi lansări de carte pe teme istorice, dar şi un seminar pe tema "Cetatea ca patrimoniu în pericol" şi o petrecere într-o hală industrială.

Filmele proiectate vor fi împărţite în trei secţiuni - "Spadă", "Seceră" şi "Ciocan".

"Spada" grupează filme istorice filmate la Râşnov, cu recorduri în materie de încasări la vizionarea lor în cinematografe.

"Secera" cuprinde filme cu subiecte comuniste şi strânge sub semnul său filme româneşti premiate la Cannes încă din 1965.

"Ciocanul" - filme documentare care au şocat prin tematică şi abordare lumea cinematografică internaţională.

La festival vor fi prezenţi şi regizori precum Sergiu Nicolaescu, Liviu Ciulei, Andrei Ujică, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Alexandru Solomon şi filmele lor: "Dacii" (Sergiu Nicolaescu), "Mihai Viteazul" (Sergiu Nicolaescu), "Pădurea spânzuraţilor" (Liviu Ciulei), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (Cătălin Mitulescu), "A fost sau n-a fost?" (Corneliu Porumboiu), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (Cristian Mungiu), "Născuţi la comandă. Decreţeii" (Florin Iepan), "Marele jaf comunist" şi "Război pe calea undelor" (ultimele două fiind realizate de Alexandru Solomon).

Totodată, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ vor povesti publicului despre cum a fost prima ieşire a României la Cannes şi cum – deşi nu existau PR, impresar, outdoor, flyere sau afişe – "Pădurea spânzuraţilor" a obţinut în 1965 premiul pentru regie, la Festivalul de film de la Cannes.

Festivalul de la Cetatea Râşnov marchează 20 de ani de la Revoluţia din 1989. La petrecerea din cadrul festivalului, participanţii vor intra doar cu actul de identitate, "dovedind că sunt decreţei".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici