Festivalul de Film de la Toronto, marcat de conflictul israeliano-arab

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) au declanşat furia cineaştilor de origine arabă, după ce au anunţat că ediţia din acest an a festivalului va conţine o secţiune specială, dedicată oraşului Tel Aviv din Israel, informează Variety.com.

17 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film de la Toronto, marcat de conflictul israeliano-arab

Festivalul de Film de la Toronto, marcat de conflictul israeliano-arab

O parte a mass-mediei din lumea arabă le cere cineaştilor arabi să boicoteze festivalul, în ciuda faptului că după mulţi ani, cinematografia arabă este bine reprezentată în 2009, atât la Veneţia, cât şi la Toronto.

Disputa a început joi, 3 septembrie, când regizorul canadian John Greyson a anunţat că şi-a retras scurtmetrajul "Covered" de la Festivalul de la Toronto, pentru a protesta faţă de această ediţie inaugurală a secţiunii "City to City", în care vor fi prezentate 10 filme despre oraşul Tel Aviv, realizate de regizori israelieni.

Decizia lui John Greyson a fost urmată de publicarea online a unei petiţii, semnată de Jane Fonda, Danny Glover şi Naomi Klein, printre multe nume sonore, care i-au criticat pe organizatorii Festivalului de la Toronto, acuzându-i că au permis transformarea festivalului într-o unealtă a Guvernului israelian care încearcă să îşi îmbunătăţească imaginea publică în străinătate, după lansarea unei campanii de mai multe milioane de dolari, în 2008.

"Protestăm şi nu dorim ca TIFF, intenţionat sau nu, să devină complice al maşinii israeliene de propagandă", se afirmă în această petiţie.

O parte dintre cineaştii arabi au hotărât să îşi prezinte totuşi filmele la Toronto, sprijinând în acelaşi timp petiţia împotriva categoriei "City to City", declarându-se, totodată, împotriva boicotului, preferând dialogul cultural prin intermediul operelor lor.

Cameron Bailey, unul dintre co-directorii festivalului şi, totodată, responsabil cu selecţia secţiunii "City to City", a încercat să dezamorseze acest conflict, discutând cu mai mulţi cineaşti protestatari, însă nu a reuşit decât să înrăutăţească lucrurile şi mai mult, cineaştii arabi devenind tot mai supăraţi pentru că s-au lăsat prinşi în această controversă.

Organizatorii protestului vor ţine o conferinţă, joi, la Toronto, în care îşi vor explica poziţia. Până atunci, ei i-au rugat pe cineaştii semnatari ai petiţiei să nu boicoteze festivalul şi au precizat că acţiunea lor nu este îndreptată împotriva cineaştilor israelieni.

Festivalul Internaţional de Film de la Toronto va avea loc în perioada 10 - 19 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici