Festivalul de la Veneţia: Cineaştii cvadragenari iau cu asalt Teatrul Lido

Festivalul de la Veneţia, care debutează miercuri, va fi onorat ca în fiecare an de multe staruri, ediţia din acest an fiind marcată de o serie de cineaşti cvadragenari, cu mari şanse pentru a câştiga Leul de Aur, precum Sofia Coppola (39 de ani) şi François Ozon (43 de ani).

57 afișări
Imaginea articolului Festivalul de la Veneţia: Cineaştii cvadragenari iau cu asalt Teatrul Lido

Festivalul de la Veneţia: Cineaştii cvadragenari iau cu asalt Teatrul Lido (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cineastului american Darren Aronofsky, în vârstă de 41 de ani, îi va reveni onoarea de a deschide festivalul, în seara de miercuri, cu proiecţia filmului său "Black Swan", în care joacă Natalie Portman şi Vincent Cassel, două staruri extrem de apreciate şi căutate de paparazzi.

Aronofsky nu este un necunoscut la Veneţia, unde a câştigat deja Leul de Aur în 2008 cu "Luptătorul/ The Wrestler", un film apreciat de critici şi de public în special graţie prestaţiei lui Mickey Rourke. De această dată, cineastul american propune un thriller cu Natalie Portman în rolul unei balerine new-yorkeze a cărei carieră începe să intre în declin şi care trebuie să facă faţă ascensiunii unei rivale.

În total, 24 de filme sunt în competiţie, dintre care şase sunt americane, patru italiene şi trei franţuzeşti.

Lungmetrajul "Potiche" de François Ozon este foarte aşteptat. Catherine Deneuve interpretează rolul unei femei al cărei soţ, un patron important, îi cere acesteia să îl înlocuiască la conducerea companiei, în urma unei greve. Alături de celebra actriţă franceză, filmul beneficiază de o distribuţie de excepţie din care se remarcă Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche şi Jérémie Rénier.

Abdellatif Kechiche, regizorul filmului "La graine et le mulet", va evoca în "Vénus noire" viaţa dramatică a faimoasei "Venus Hottentote", o femeie africană cu posteriorul foarte dezvoltat, vândută ca sclavă în Franţa şi devenită personaj de circ la începutul secolului al XIX-lea.

În "Happy Few", Marina Foïs, Elodie Bouchez, Roschdy Zem şi Nicolas Duvauchelle alcătuiesc un pătrat amoros în acest al doilea lungmetraj al regizorului Antony Cordier, după "Douches froides".

Americanii vor fi şi ei reprezentanţi cu alte cinci filme în competiţie, în afară de "Black Swan" - "Somewhere" de Sofia Coppola, "Promises Written In Water" de Vincent Gallo, "Miral" de Julian Schnabel (cu Willem Dafoe), "Meek's Cutoff" de Kelly Reichardt şi "Road To Nowhere" de Monte Hellman.

Italia îşi va "apăra" culorile naţionale cu patru filme, printre care se remarcă adaptarea cinematografică a romanului best-seller "La Solitudine Dei Numeri Primi" de Paolo Giordano.

În ceea ce priveşte cinematografia asiatică, aceasta va fi reprezentată prin două filme japoneze - "Jusan-Nin No Shikaku/ 13 Assassins" de Takashi Miike şi "Noruwei No Mori/ Norwegian Wood" de Anh Hung Tran - şi de un film chinezesc - "Di Renjie Zhi Tongtian Diguo/ Detective Dee and The Mistery Of Phantom Flame" de Hark Tsui.

Miercuri, prezenţa regizorului iranian Jafar Panahi, aşteptat la premiera mondială a filmului său "L'accordéon", nu era deocamdată confirmată, deoarece autorităţile iraniene nu i-au remis paşaportul. Cineastul iranian a fost eliberat pe cauţiune la sfârşitul lunii mai, la trei luni de la arestarea sa, care a declanşat un val de proteste pe plan internaţional.

"The Tempest", o adaptare cinematografică a piesei de teatru "Furtuna" de William Shakespeare, în regia lui Julie Taymor şi cu Helen Mirren în distribuţie, va închide ediţia din acest an a festivalului.

Juriul competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Veneţia va fi prezidat de cineastul american Quentin Tarantino. Totodată, regizorul Fatih Akin va fi preşedintele secţiunii Lion of the Future.

Cineaştii invitaţi să jurizeze competiţia oficială de la Veneţia sunt scenaristul mexican Guillermo Arriaga, actriţa lituaniană Ingeborga Dapkunaite, regizorul francez Arnaud Desplechin, muzicianul american Danny Elfman, regizorul şi scenaristul italian Luca Guadagnino şi scenaristul italian Gabriele Salvatores.

În seara de închidere, juriul competiţiei oficiale va acorda cele mai importante premii ale festivalului: Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, premiul special al juriului, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă, premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant/ cea mai bună actriţă debutantă, premiul Osella pentru cel mai bun scenariu şi premiul Osella pentru cele mai bune realizări tehnice.

Filmul italian "Hai paura del buio", de Massimo Coppola, cu actriţa română Alexandra Pirici în rolul principal, participă la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia în cadrul Settimana Internazionale della Critica.

Cu un buget de 12 milioane de euro - din care şapte milioane de euro sunt oferiţi de statul italian - Mostra va prezenta în acest an 79 de lungmetraje în premieră mondială, provenind din 34 de ţări diferite.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia va avea loc în perioada 1 - 11 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici