Festivalul Filmului Francez, de vineri, în Capitală

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 15-a ediţie, va avea loc între 21 şi 28 octombrie, la Cinema Studio şi Cityplex, în Capitală, Sala "Elvira Popescu" aflându-se în renovare şi urmând să fie redeschisă în ianuarie anul viitor, au anunţat organizatorii.

679 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului Francez, de vineri, în Capitală

Festivalul Filmului Francez, de vineri, în Capitală

Evenimentul, organizat de Institutul Francez alături de Ambasada Franţei la Bucureşti, a fost prezentat marţi într-o conferinţă de presă la care au participat ambasadorul Franţei, Henri Paul, directorul Institutului Francez din Bucureşti, Stanislas Pierret, şi directorul adjunct Didier Dutour.

Proiecţiile filmelor din festival vor avea loc la Cinema Studio, de sâmbătă până pe 27 octombrie, şi la Cityplex, pe 28 octombrie.

Sala de cinema a Institutului Francez, "Elvira Popescu", a intrat în renovare în vara acestui an, urmând să fie redeschisă în ianuarie, cu un aspect nou, proiecţii digitale şi un nou sistem de sonorizare.

Sala va fi reamenajată după un proiect realizat de echipa Lundi et Demi, formată din arhitectul Attila Kim şi designerul Ciprian Ţocu, care s-a ocupat şi de proiectarea librăriei-cafenea Cărtureşti de la institut. Lucrările sunt în valoare de circa 450.000 de euro, din care suma de 250.000 de euro va fi asigurată de Ministerul Afacerilor Externe din Franţa, a declarat Didier Dutour când a anuţat renovarea sălii, anul trecut.

Festivalul Filmului Francez va fi organizat anul acesta şi la Timişoara (Cinema Timiş, 29 - 30 octombrie), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, 3 - 5 noiembrie) şi Sibiu (Cinema Atrium, Habitus, 4 - 6 noiembrie).

Invitaţi la eveniment sunt actriţa Carole Bouquet şi regizorul Patrice Leconte.

Ediţia din acest an include 22 de lungmetraje, 9 avanpremiere şi 6 dintre filmele prezentate la Festivalul de la Cannes - "cele mai importante producţii cinematografice franceze de anul acesta", potrivit unui comunicat al organizatorilor, Institutul Francez de la Bucureşti.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 21 octombrie, de la ora 19.30, la Cinema Studio, cu filmul "Impardonnables", în prezenţa actriţei Carole Bouquet, care a mai fost la Bucureşti în februarie anul acesta, pentru a susţine o lectură din "Scrisori către Genica", de Antonin Artaud, la Teatrul Odeon.

În seara următoare, de la ora 20.00, va fi proiectat filmul Evei Ionesco "My Little Princess", ce spune povestea realizatoarei, fiica fotografei franco-române Irina Ionesco, care de la 5 ani a pozat pentru aceasta, ajungând muza mediului artistic parizian şi, la 11 ani, cel mai tânăr model care a apărut într-un pictorial nud în Playboy. Rolul mamei, Hanah Giurgiu, este interpretat de Isabelle Hupert, iar al fiicei - Violetta Giurgiu - de Anamaria Vartolomei.

Invitatul de onoare al festivalului, Patrice Leconte, căruia îi este dedicată o retrospectivă, va fi prezent la proiecţia celui mai recent film al său - "Voir la mer" -, pe 23 octombrie, de la ora 20.00, şi răspunde întrebărilor publicului după proiecţia filmului "Ridicule", pe 24 octombrie, de la ora 16.00.

Din selecţia din acest an mai fac parte animaţia "Le Chat du Rabin", nominalizată la premiile Academiei de Film Europene, dar şi un film inspirat din viaţa preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. "La Conquete", de Xavier Durringer, relatează ascensiunea lui Sarkozy din 2002 până în 2007, când a fost ales preşedinte, perioadă tumultoasă însă pe plan personal, soldându-se cu divorţul de cea de-a doua soţie, Cecilia.

Anul acesta, festivalul are şapte secţiuni : Avanpremiere (9 filme din 2010 şi 2011 la prima vizionare în România), Filme şi Putere (4 producţii recente pe teme politice de actualitate), Retrospectiva Patrice Leconte (de la "Les Bronzés" până la cel mai recent film al popularului regizor francez), Découverte (3 filme noi ale unor tinere talente), Animaţie ("Le chat du rabbin"), Documentar ("Nous, Princesse de Clèves") şi Scurtmetraje (o colecţie de 5 scurtmetraje inedite).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici