Festivalul Filmului Românesc "Making Waves", prezentat în publicaţia newyorkeză Village Voice

Festivalul "Making Waves: New Romanian Cinema" din New York, care debutează joi şi include nume mari ale cinematografiei româneşti precum Cristian Mungiu, Radu Gabrea şi Tudor Giurgiu, beneficiază de o amplă prezentare în prestigioasa publicaţie americană Village Voice.

136 afișări
Imaginea articolului Festivalul Filmului Românesc "Making Waves", prezentat în publicaţia newyorkeză Village Voice

Festivalul Filmului Românesc "Making Waves", prezentat în publicaţia newyorkeză Village Voice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, celebra publicaţie din metropola americană prezintă cele mai importante filme româneşti care vor rula la festivalul ce se încheie pe 5 decembrie.

Organizat de Romanian Film Initiative şi Film Society of Lincoln Center şi susţinut de nume mari ale lumii artistice şi cinematografice din România şi din Statele Unite ale Americii, evenimentul este o iniţiativă independentă, care îşi doreşte să continue, sub denumirea "Making Waves. Un festival dedicat noului cinema românesc", Festivalul de Film Românesc de la New York, un proiect demarat în 2006 de Institutul Cultural Român din oraşul american, sub conducerea fostului director, Corina Şuteu.

Astfel, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, mai multe personalităţi ale noului cinema românesc - Cristian Mungiu, Radu Muntean, Lucian Pintilie, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Ujică - sprijină festivalul "Making Waves", care se va desfăşura la Lincoln Center.

"Despre oameni şi melci" de Tudor Giurgiu, ce va fi proiectat în deschiderea evenimentului, este descris de Village Voice ca fiind "mult mai puţin sumbru decât majoritatea filmelor de export româneşti". "Tonul comic al filmului nu trebuie să fie interpretat drept lipsă de seriozitate: ţesut în jurul primei vizite a lui Michael Jackson în România în anii '90, scenariul are ca temă existenţa unui grup de muncitori care vrea să preia fabrica în care lucrează cu banii pe care îi va câştiga după donarea de spermă. În subtextul comediei se simt frica şi tristeţea personajelor; Giurgiu are puţin din umorul negru al conaţionalilor săi, pe care îl regăsim în «A fost sau n-a fost?», de Corneliu Porumboiu", mai scrie publicaţia.

"Trei zile până la Crăciun", de Radu Gabrea, este prezentat ca fiind "un fel de pereche a minunatului film prezentat anul trecut la festival - «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» de Andrei Ujică".

"Cea mai mare miză este, totuşi «Dincolo de dealuri», de Cristian Mungiu (...) care închide festivalul (nu este singurul film care face referire la viaţa monahală. O altă peliculă de acest tip este «Păcătoasa Teodora» de Anca Hirte", mai scrie Village Voice.

"Mungiu (...), care, alături de Cristi Puiu, este unul dintre purtătorii de stindard ai noului val al filmului românesc", mai scrie publicaţia americană, apreciind că "După dealuri" este "oarecum filmul românesc arhetipal - de o intensitate tăcută, sub atâtea straturi încât, la suprafaţa sa placidă, pare că s-ar putea sparge în orice minut. Aşteptând ca acest lucru să se întâmple, spectatorul este mai degrabă încântat decât extenuat".

"Making Waves" îşi propune să asigure o continuitate a prezenţei cinematografiei româneşti în spaţiul american şi consolidarea parteneriatului cu Film Society of Lincoln Center. Festivalul oferă o panoramă a producţiei cinematografice recente - incluzând filme de ficţiune, documentar şi scurtmetraj -, precum şi o serie de programe speciale, retrospective de autor, dezbateri, lansări de carte şi alte evenimente dedicate întâlnirii între profesioniştii de film americani şi români.

Printre filmele care vor mai fi proiectate la "Making Waves" se numără "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru.

Printre invitaţii festivalului "Making Waves" se numără actorii Cosmina Stratan, Cristina Flutur şi Andi Vasluianu, regizorii Tudor Giurgiu şi Radu Gabrea şi producătoarea Ada Solomon.

Festivalul "Making Waves" beneficiază de sprijinul Trust for Mutual Understanding, precum şi al Blue Heron Foundation şi al altor susţinători şi donatori, printre care regizorul şi producătorul Bobby Păunescu, regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania, şi artistul vizual Adrian Ghenie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici