Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti (29 - 31 octombrie) a debutat miercuri, la Clubul Ţăranului, cu o lectură din noul roman al lui Philip O Ceallaigh, prezent la prima serie de discuţii, la care au mai luat parte Costi Rogozanu, Mitoş Micleuşanu şi T.O. Bobe.

28 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti

Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul executiv Polirom, Silviu Lupescu, a declarat, în cadrul evenimentului, că Festivalul Literaturii de la Bucureşti vine la mai puţin de două săptămâni de la Târgul de la Frankfurt.

"Această hartă a Europei literare chiar se schimbă. În aproximativ zece ediţii ale Târgului de la Frankfurt la care am participat, anul acesta a fost prima dată când au venit editorii străini la noi", a declarat directorul Polirom, care a mărturisit că există un interes în ceea ce priveşte scriitorii români.

Tot în deschiderea evenimentului, la care au participat aproximativ 100 de persoane, printre care s-au numărat vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Mircea Mihăieş, şi scriitorul Filip Florian, a mai vorbit şi ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, care a apreciat proiectul ca fiind unul "ambiţios".

"Cei din afară ne vor tocmai prin pitorescul nostru", a declarat Mihăieş. "Scriitorul român nu mai este acasă la el în ţara lui. Suntem în căutare de piaţă, la Viena, la Berlin. Pozăm în nişte brontozauri zâmbitori", a mai adăugat Mihăieş.

T.O. Bobe a declarat, însă, că, dimpotrivă, el scrie din perspectiva de om şi nu de român. "Nu pot să fiu întâi scriitor român sau constănţean", a spus scriitorul.

Printre titlurile anunţate ale discuţiilor se mai numără "My Strange Past/ My Stranger Present", care va avea loc joi şi la care invitaţi speciali vor fi Wojciech Kuczok şi Juli Zeh, şi "Go West", cu Attila Bartis şi Gyorgy Dragoman, programată pentru vineri.

Discuţiile vor acoperi teme precum farmecul pe care Europa de Est îl exercită asupra scriitorilor, trecutul comunist al acestei regiuni şi posibilitatea succesului autorilor est-europeni în străinătate.

Evenimentul, primul de acest gen din România, este rezultatul unui parteneriat dintre mai multe instituţii, precum Polirom, Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cărţii şi Ambasada Irlandei.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici