Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, anul acesta în "home edition"

  • Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova a fost reprogramată pentru anul viitor.
  • Teatrul Naţional din Craiova a creat în schimb o versiune online a evenimentului.
  • În perioada prevăzută iniţial pentru festival sunt difuzate online spectacole şi intervenţii în social media dedicate lui Wiliam Shakespeare.
466 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, anul acesta în "home edition"

Sursa: Facebook

Programată să aibă loc în perioada 23 aprilie - 3 mai, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a fost anulată în forma ei clasică din cauza pandemiei de COVID-19 şi reprogramată pentru anul 2021.

Teatru Naţional din Craiova a creat ediţia online a acestui festival, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova, unde o serie de spectacole şi intervenţii în social media vor sărbători opera lui William Shakespeare, în perioada dedicată de la început acestui eveniment. 

În paralel, în colaborare cu Casa de Producţie TVR şi TVR 3, până pe 26 aprilie, pe TVR3 sunt difuzate 12 episoade din seria dedicată spectacolelor care au la bază opera marelui dramaturg William Shakespeare în România. Episoadele, cu o durată de circa 10 minute fiecare, sunt structurate în jurul celor mai cunoscute şi mai jucate piese shakespeariene în România şi aduc în faţa publicului imagini inedite cu realizatorii acestor mari spectacole precum şi imagini de arhivă, unele chiar document, din spectacolele jucate de-a lungul timpului pe scenele teatrelor noastre.

Pornind de la o arhivă veche de peste 25 de ani, Festivalul Shakespeare va recrea paşii care au adus evenimentul la notorietatea internaţională câştigată  până în prezent. Din arhiva video vor putea fi vizionate spectacole ale marilor regizori Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Tompa Gabor, iar teatre faimoase din toate colţurile lumii şi nume importante ale scenei mondiale precum Robert Wilson, Declan Donnellan, Berliner Ensemble, Cheek by Jowl, Yuri Butusov se vor alăturat iniţiativei Teatrului Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova. Instituţia sărbătoreşte, cu această ocazie, legătura strânsă cu regizorul Silviu Purcărete, difuzând cinci dintre spectacolele montate de acesta la Craiova.

”Am încercat să înţelegem cum putem fi împreună şi în aceste condiţii dificile. Din fericire, tehnologia ne permite să creăm spaţii virtuale pe care să le împărţim cu ceilalţi. Ediţia de acasă este o promisiune că acest festival va merge mai departe indiferent de câte obstacole va întâlni.
Poate cea mai sensibilă nuanţă a acestei ediţii speciale pe care noi am numit-o ”Shakespeare Universalul– home edition” este reprezentată de sonetele de acasă. Începem cu Sonete recitate de Emil Boroghină şi încheiem cu celebrele Shakespeare's Sonnets de Robert Wilson, iar firul roşu este purtat de artişti din peste 20 de ţări care îşi deschid casele şi sufletele pentru a ni-l aduce, fiecare în limba lui, pe Shakespeare Universalul în casa şi sufletul nostru. Până ne vom revedea din nou în teatre haideţi să #stămacasă la Shakespeare! Artiştii şi publicul vor crea împreună o ediţie de festival de care ne vom aduce aminte multă vreme”, a declarat Vlad Drăgulescu, director artistic al Teatrului Naţional Craiova şi al Festivalului Internaţional Shakespeare, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Viaţa şi opera lui William Shakespeare vor fi celebrate de actori din Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Slovenia, China, SUA, Franţa, Letonia, Grecia, Macedonia, Canada, India, prin intervenţii live pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova/ .

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici