Festivalul Shakespeare a debutat, luni, în absenţa regizorului Declan Donnellan

Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare 2008 a debutat, luni seara, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), cu spectacolul trupei Cheek by Jowl "Troilus şi Cressida", de William Shakespeare, în absenţa regizorului Declan Donnellan, care va ajunge în România pe 30 aprilie.

65 afișări
Imaginea articolului Festivalul Shakespeare a debutat, luni, în absenţa regizorului Declan Donnellan

Festivalul Shakespeare a debutat, luni, cu "Troilus şi Cressida", în absenţa lui Declan Donnellan

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a fost deschisă, luni seara, la Bucureşti, de Emil Boroghină, directorul artistic al manifestării, Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova, Mihaela Păun, directorul ArCuB, Romeo Pop, preşedintele Comisie de Cultură din Primăria Municipiului Bucureşti, şi secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Demeter Andras.

Oficialii au mulţumit publicului care a venit la spectacolul trupei Cheek by Jowl, precizând că ediţia din acest an a festivalului este dedicată "contribuabililor", cetăţenilor şi publicului nespecialist.

"Este o ediţie la care majoritatea publicului nu sunt specialişti, ci oameni care merg la casa de bilete pentru a vedea spectacolele. Evenimentele sunt dedicate contribuabilului", a spus Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului "Marin Sorescu" din Craiova, organizator al evenimentului, alături de Fundaţia Shakespeare.

Pe de altă parte, Emil Boroghină, directorul artistic al festivalului, a mulţumit celor care au venit să vadă spectacolul companiei Cheek by Jowl. "Aş vrea să mulţumesc celor care astăzi (luni, n.r.) au venit să-i întâmpinăm pe cei de la Cheek by Jowl, una dintre cele mai importante companii de teatru din lume", a spus Boroghină, precizând că este un festival "selectiv", care reuneşte nume foarte importante ale teatrului internaţional.

Emil Boroghină a declarat pentru MEDIAFAX că regizorul Declan Donnellan nu a putut participa la deschiderea festivalului, fiind reţinut în Marea Britanie. "Era cât pe ce să nu vină deloc, dar am fost informaţi că Declan Donnellan va veni în România pe 30 aprilie şi va participa, pe 1 mai, la deschiderea festivalului la Craiova, unde va primi şi Premiul Internaţional Shakespeare", a explicat Boroghină.

Tragedia "Troilus şi Cressida" este cea de-a treia piesă shakespeariană ca întindere, fiind scrisă de W. Shakespeare după "Hamlet" şi "Richard al III-lea". Piesa este una dintre cele mai sumbre ale lui Shakespeare, existând presupunerea că ar fi fost scrisă în anul 1602.

Cu o ironie violentă, autorul demistifică gloria războinicilor şi falsul eroism. Pretextul este legenda asediului Troiei, tratat într-o manieră parodiată şi sângeroasă. Comedie neagră, tragedie imorală, piesa este o manifestare suplimentară a viziunii implacabile a lui Shakespeare. În piesă, istoria iubirii dintre Troilus şi Cressida este precum o încetare temporară a ostilităţilor în plin război troian.

Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii: Anthony Mark Barrow (Agamemnon), Paul Brennen (Achilles / Priam), Lucy Briggs-Owen (Cressida / Andromache), Richard Cant (Thersites / Calchas), David Caves (Hector) şi Oliver Coleman (Paris).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici