Festivalul Super - Expoziţia "sunt cel mai tare". Vizita artistului Ion Bârlădeanu - GALERIE FOTO

Aseară, pe strada Şcoalei din Bucureşti, a avut loc primul act al Festivalului Super, al adolescenţilor. O casă de început de secol XX a găzduit arta unei generaţii născute după anii 2000. Scaune, raţe, uşi, scheleţi psihedelici, autoportrete, haine, sfori, chifle au devenit opere de artă.

305 afișări
Imaginea articolului Festivalul Super - Expoziţia "sunt cel mai tare". Vizita artistului Ion Bârlădeanu - GALERIE FOTO

Festivalul Super - Expoziţia "sunt cel mai tare". Vizita artistului Ion Bârlădeanu - FOTO

Strada Şcoalei sufocată. Îngustă de felul ei, a devenit neîncăpătoare. Nici o privire nu depăşea 18 ani. Era prima zi a festivalului Super, al adolescenţilor. Superealism - tema expoziţiei. Elevi de liceu îşi expuneau operele de artă.

Andrei Lumpan, organizatorul proiectului, spune că i-a trebuit nu mai mult de două săptămâni ca să primească sute de forme de artă, din toată România. Aici vom pătrunde în lumea artei "spontane". În cuie, pe scări, pe tavan, sub duş, în pod, pe lampadar, pe ziduri, oriunde era de agăţat, operele unei generaţii săreau în ochi.

Aruncată pe jos, o pungă de hârtie. Din ea ieşea o ramă vintage cu două chifle, la fel, în dezordine. Numele operei: "Real food for real people". Alma a explicat simplu: consumism, lumea de astăzi. Nu altfel arătau celelalte exponate. O instalaţie realizată cu sfoară şi raţe din plastic şi înfăşurată în jurul duşului din casă. Părea, nu-i aşa, ieşirea din copilărie. Scaune de WC vorbitoare, repetând că abonatul este în afara ariei de acoperire.

Într-o altă încăpere, arta se producea ad-hoc. Un tip în alb cu rucsac cât el se lupta grafic cu o uşă. Luase un marker dela un trecător şi o încrusta fără inhibiţie. E greu să cuprinzi universul gesturilor de artă. "Spontan" e cuvântul, pentru asemenea semne lăsate în varii zone ale casei din secolul XX. Şi, poate lui îi ataşăm şi o expresie, inspirată tot de Alma: "Opera mea e cea mai tare de aici! Aţi văzut?" Am văzut. "Este. Mi se spune că nu pot să expun în public? Uite, am expus! Am luat de acasă un tablou, două chifle şi o pungă! Pe drum mi-a venit ideea!" Da, "spontan", dar şi expresia Almei caracterizează expoziţia: "Sunt cel mai tare de aici!"

Toţi erau tari! Erau între ei, de aceeaşi vârstă şi reuşiseră să expună, cu o singură idee în minte. În final, către miezul nopţii, a apărut Bîrlădeanu, Ion Bîrlădeanu cel care face colaje pop art din ziare, reviste. "Acum expun la Amsterdam!" - a declarat simplu. Şi un cuvânt despre expoziţie? "Să-i ţină Dumnezeu tot aşa! Să nu se lase! Că nici eu nu m-am lăsat. Am tăiat stuf, am fost paznic la Casa Poporului, gropar. Nu m-am lăsat de arta mea. Acum sunt la Amsterdam. Hai, caută-mă pe site! Întradevăr, artiştii din 2016, au dat click.

http://www.modernehippies.nl/ion-barladeanu-van-dakloze-zwerver-tot-internationaal-kunstenaar/

Generaţia Super Şcoalei, expoziţia Superrealism a trăit până în zori de zi. Astăzi, după ora 18, filme la Elvira Popescu - Institutul Francez şi muzică la GreenHours.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici