Filmările pentru "Afacerea Est", de Igor Cobileanski, încep în iulie. Lungmetrajul, lansat în 2016

Filmările pentru cel mai nou proiect cinematografic al lui Igor Cobileanski, "Afacerea Est", vor debuta pe 15 iulie, iar lungmetrajul va fi lansat pe marile ecrane în primăvara anului 2016, după ce va fi înscris la festivaluri de profil din Europa, a declarat regizorul, marţi, pentru MEDIAFAX.

400 afișări
Imaginea articolului Filmările pentru "Afacerea Est", de Igor Cobileanski, încep în iulie. Lungmetrajul, lansat în 2016

Filmările pentru "Afacerea Est", de Igor Cobileanski, încep în iulie. Lungmetrajul, lansat în 2016 (Imagine: Shutterstock)

Filmul "Afacerea Est/ Eastern Business", de Igor Cobileanski, produs de Alien Film (România) şi Just A Moment (Lituania), este un road-movie, o comedie despre doi prieteni care încep o călătorie plină de aventuri în Moldova, încercând să dea lovitura în afaceri şi, cu banii strânşi, să-şi îndeplinească visul.

"Există opţiuni ale mele privind actorii care ar putea face parte din distribuţie, dar, până la o decizie finală, nu pot divulga nimic", a mai declarat Igor Cobileanski.

De cealaltă parte, producătorul din partea Alien Film, Iuliana Tarnoveţchi, a declarat pentru MEDIAFAX că negocierile cu actori din România şi Republica Moldova au ajuns în faza finală, iar lista va fi gata pe 1 iulie.

"Filmările vor începe în ziua de 15 iulie şi se vor încheia pe 14 august. Vom filma timp de 24 de zile, în locuri din jurul Bucureştiului, Buzăului, la Pogoanele, Titu, Mihăileşti, Găeşti şi Urziceni. Încercăm să reproducem atmosfera din Moldova moldovenească", a adăugat producătorul.

"Filmul va fi gata în toamna acestui an, la începutul lunii octombrie, dar va fi lansat pe marile ecrane în primăvara lui 2016, pentru că vrem să intrăm în circuitul festivalier, să-l înscriem la Berlin, Cannes, Locarno şi Karlovy Vary", a mai declarat producătorul peliculei.

"Dacă ar ieşi direct pe ecrane după ce ar fi gata, ar fi o greşeală", a completat Igor Cobileanski.

În luna februarie a acestui an, proiectul "Afacerea Est" a primit o finanţare în valoare de 60.000 de euro din partea Centrului de Film Lituanian, după ce, în anul 2008, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) i-a acordat suma de 500.000 de lei (aproximativ 110.000 de euro).

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de regie şi film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare ("Murind pentru Madrid", "Răsăritul Bălţilor", "Legendele Tipovei", în intervalul 1999 - 2000).

În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, "Când se stinge lumina", unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat "Saşa, Grişa şi Ion" (2006) şi "Plictis (şi inspiraţie)" (2007), selectate la numeroase festivaluri internaţionale şi premiate la Trieste Film Festival şi Betting on Short Film Festival. "Plictis (şi inspiraţie)" a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2008.

De asemenea, în 2014, Igor Cobileanski a primit premiul Gopo pentru cel mai bun film de debut, cu "La limita de jos a cerului", iar distincţia pentru cea mai bună imagine a primit-o Oleg Mutu, pentru aceeaşi peliculă.

Igor Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune "Tache" (2007), cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici