Filme de Radu Gabrea, la Festivalul Klezfiesta de la Buenos Aires (Video)

"Călătoria lui Gruber" şi "Cocoşul decapitat" se numără printre cele şase filme de Radu Gabrea care vor rula în cadrul primei ediţii a Festivalulului Klezfiesta, dedicat muzicii klezmer a culturii idiş, care are loc la Buenos Aires, între 15 şi 21 septembrie.

34 afișări
Imaginea articolului Filme de Radu Gabrea, la Festivalul Klezfiesta de la Buenos Aires (Video)

Filme de Radu Gabrea, la Festivalul Klezfiesta de la Buenos Aires (Imagine: Mediafax Foto)

Toate cele şase pelicule ale lui Radu Gabrea, prezintă aspecte din viaţa, cultura şi istoria evreilor europeni.

Pe lângă lungmetrajele "Călătoria lui Gruber" şi "Cocoşul decapitat", vor mai rula, în cadrul festivalului, "Rumenye! Rumenye!", "Struma", "Moştenirea lui Goldfaden" şi "O făclie de Paşti".

Scurtmetrajul "Rumenye! Rumenye!" vorbeşte despre migraţia evreilor din Europa de Est, o istorie acompaniată de fragmente de klezmer.

"Struma" abordează aceeaşi temă, a migraţiei evreilor europeani, de data aceasta fiind vorba despre evreii români care încearcă să emigreze în Palestina, pentru a scăpa de ameninţarea regimului Antonescu din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Documentarul "Moştenirea Goldfaden" prezintă istoria teatrului idiş, de la spectacolele jucate în pivniţele din România până la reprezentaţiile de pe Broadway.

"O făclie de Paşti" îl prezintă pe Lejba, un evreu care, pe fundalul unor manifestări antisemite, devine, dintr-un laş, un om hotărât, determinat să îşi înfrunte soarta.

"Cocoşul Decapitat", primul lungmetraj despre condiţia evreilor, realizat de Gabrea, a fost creat după bestseller-ul în limba germană al scriitorului sas Eginald S. Schlattner, fiind o coproducţie româno-germano-maghiaro austriacă.

Filmul este o poveste emoţionantă şi dureroasă despre maturizare într-o perioadă de schimbări extreme: în ziua de 23 august 1944, Felix Goldschmidt, în vârstă de 16 ani, îşi aşteaptă colegii de clasă ce vin la sărbătoarea absolvirii şcolii.

Totuşi, sărbătoarea tradiţională la care fiul unui sas avut din Transilvania şi-a invitat prietenii va marca o despărţire mult mai importantă decât despărţirea de şcoală.

Pentru "Cocoşul decapitat", regizorul Radu Gabrea a primit un premiu special la TIFF în 2007, unde filmul a fost proiectat în premieră.

"Călătoria lui Gruber" inspirată din cartea lui Eginald Schlattner "Mănuşile roşii", care povesteşte epopeea, în România, a unui student sas, jucat în film de Florin Piersic Jr., va avea premiera pa marile ecrane din România în primăvara anului viitor, după cum au declarat pentru MEDIAFAX, în august, reprezentanţi ai companiei care distribuie pelicula, Transilvania Film.

Filmele lui Gabrea sunt aduse la festival de către fundaţia Iwo, în colaborare cu Institutul Naţional al Cinematografiei din Argentina.

Festivalul Klezfiesta îşi propune să reunească orchestre de klezmer din Europa, Statele Unite, dar şi trupe locale care practică acest gen de muzică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici