Filme de Radu Muntean şi Alexandru Solomon, la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Primul film după facultate al lui Radu Muntean, "Lindenfeld" (1994), şi documentarul lui Alexandru Solomon "Franzela exilului" (2002), dedicat vieţii lui Caragiale la Berlin, se numără printre noutăţile Nopţii Albe a Filmului Românesc, ce va avea loc pe 14 septembrie în patru oraşe din ţară.

274 afișări
Imaginea articolului Filme de Radu Muntean şi Alexandru Solomon, la Noaptea Albă a Filmului Românesc

Filme de Radu Muntean şi Alexandru Solomon, la Noaptea Albă a Filmului Românesc (Imagine: Facebook)

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, mai multe filme româneşti de succes, producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, vor fi proiectate pe 14 septembrie în 15 locaţii din patru oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timisoara şi Iaşi.

Un eveniment special din cadrul Nopţii îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare. FAV este o instituţie non-profit, apolitică şi independentă, fondată în 1992 de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile cu scopul de a-i sprijini pe tinerii cineaşti şi creatori din sfera artelor vizuale. FAV a produs peste 80 de proiecte de film şi video - ficţiune, documentare, filme experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema, co-producţii, proiecte speciale şi multi-media.

Astfel, spectatorii vor putea viziona o selecţie de şapte filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, "Lindenfeld" (1994), dar şi "Lucy Castle Hotea" (r. Vali Hotea, 1996), "Franzela exilului" (r. Alexandru Solomon, 2002) sau "Boborul" (r. Radu Igazsag, 2004), precum şi un scurt promo la documentarul despre expediţia lui Emil Racoviţă, "Exploratorul" (Gabor Xantus, 2012).

Tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, "Kiddo" (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori. Filmul a fost foarte apreciat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Din programul evenimentului nu vor lipsi nici animaţiile româneşti, prezentate anul trecut în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Anul acesta, pe harta Nopţii Albe din Bucureşti sunt incluse şi locaţiile Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de 10 locaţii-gazdă ale filmului românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric - Piaţa Sfantul Anton).

Anterior, organizatorii au anunţat o premieră pentru Noaptea Albă a Filmului Românesc. Una dintre cele mai aşteptate comedii ale anului, "Despre oameni şi melci", va fi lansată pe 14 septembrie. Monica Bîrlădeanu şi Andi Vasluianu fac senzaţie în cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu.

În maratonul filmelor româneşti mai sunt incluse "Toată lumea din familia noastră", în regia lui Radu Jude, distins cu Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului Internaţional de la Sarajevo, "Undeva la Palilula", debutul regizoral al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcărete, "Crulic, drumul spre dincolo", prima animaţie autohtonă din ultimii 20 de ani, a cărei regie este semnată de Anca Damian, "Visul lui Adalbert", o comedie neagră regizată de Gabriel Achim, şi "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru, câştigător a două trofee la Festivalul de la Locarno.

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor şi o selecţie a celor mai proaspete documentare, printre care "Un gând, un vis, Doyle..şi-un pix" (regia: Bogdan Ilie-Micu), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF 2012, "Păcătoasa Teodora" (regia: Anca Hirte) nominalizat la premiile Gopo 2012, şi "8 Martie" (regia: Alex Belc), film ce ilustrează o zi de muncă a unor femei din România Capitalistă în patru oraşe, foşti piloni ai Epocii de Aur a industriei socialiste româneşti.

Printre scurtmetrajele proiectate se numără "Blu" (r. Nicolae Constantin Tănase), distins cu premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj la TIFF 2012, "Hello Kitty" (regia: Millo Simulov), recompensat la Gopo 2012 cu premiul "Tânără Speranţă", şi "Chefu", o comedie regizată de Adrian Sitaru.

Organizatorii vor aduce pentru spectatorii din Timişoara, pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă, o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului PLAI, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca cinfilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6), iar în Iaşi, Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi gazduită de Cinema Victoria.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe Romanian Film Promotion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici