Filme regizate de Radu Jude şi Corneliu Porumboiu, proiectate la Festivalul Internaţional IndieLisboa

Scurtmetrajul "O umbră de nor", de Radu Jude, şi lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în secţiunea Observatório, dedicată cineaştilor consacraţi, în timp ce "Rio 2016", de Bianca Rotaru, va concura în secţiunea documentarelor, la Festivalul Internaţional IndieLisboa.

72 afișări
Imaginea articolului Filme regizate de Radu Jude şi Corneliu Porumboiu, proiectate la Festivalul Internaţional IndieLisboa

Radu Jude (Imagine: Anita Vizireanu/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), la cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa, care se va desfăşura între 24 aprilie şi 4 mai, în Lisabona, cinematografia românească va fi reprezentată de trei producţii: scurtmetrajul "O umbră de nor", de Radu Jude, şi lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, cele două fiind selecţionate pentru secţiunea Observatório, dedicată cineaştilor consacraţi, iar scurtmetrajul "Rio 2016", de Bianca Rotaru, va fi prezent în secţiunea de concurs dedicată documentarelor, Pulsar do Mundo.

La invitaţia organizatorilor festivalului IndieLisboa 2014, şi cu susţinere din partea ICR Lisabona, la actuala ediţie vor participa, printre alţii, Ioana Draghici, producătorul executiv al scurtmetrajului "O umbră de nor", şi Răzvan Alexandru Ilinca, monteurul scurtmetrajului "Rio 2016".

"O umbră de nor", de Radu Jude, prezintă o zi toridă de vară bucureşteană, în care preotul Florin Florescu este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. În luna mai a anului trecut, Jude a prezentat cel mai recent scurtmetraj pe care îl semnează, "O umbră de nor", în secţiunea Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de la Cannes. Pelicula a fost recompensată, la Zilele Filmului Românesc din cadrul Transilvania International Film Fest (TIFF), cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj şi, recent, cu trofeul Heart of Sarajevo, la festivalul din capitala Bosniei Herţegovina.

"Rio 2016", de Bianca Rotaru, prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea, în vârstă de 13 şi 11 ani, se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică. O poveste despre ambiţie şi visuri, despre bătălia cu sinele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?

Lungmetrajul "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu, a fost selectat în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin de anul acesta, documentarul având o formă neconvenţională: împreună cu tatăl său, regizorul urmăreşte un vechi meci de fotbal înregistrat pe o casetă VHS. Tatăl său a fost atunci arbitrul meciului. Între cei doi se naşte o discuţie, care trece peste tema fotbalului, ajungând la politică, represiuni şi amintiri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici