Filmele "In a Better World", premiat cu Oscar, "Beyond" şi "La vida de los peces", la TIFF 2011

Filmele "In a Better World", premiat cu Oscar şi Globul de Aur, "Beyond" şi "La vida de los peces" vor fi proiectate la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 3 şi 12 iunie, la Cluj-Napoca.

114 afișări
Imaginea articolului Filmele "In a Better World", premiat cu Oscar, "Beyond" şi "La vida de los peces", la TIFF 2011

Filmele "In a Better World", premiat cu Oscar, "Beyond" şi "La vida de los peces", la TIFF 2011 (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, în acest an festivalul va surprinde publicul cu o ofertă extrem de tentantă, care cuprinde producţii de senzaţie, concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe şi multe alte evenimente, transformând Clujul, timp de zece zile, într-o veritabilă Capitală Culturală.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, a anunţat câteva titluri hit prezente în secţiunea Supernova.

Astfel, având în palmares un Oscar şi un Glob de Aur, ambele la categoria Cel mai bun film străin, "In a Better World", al regizoarei daneze Susanne Bier, este o dramă despre două familii a căror întâlnire generează situaţii riscante şi emoţii greu de suportat. Susanne Bier este unul dintre cei mai talentaţi regizori din generaţia sa, fiind nominalizată la Oscar în 2007 pentru "After The Wedding".

"Like it never was before" (1995), "The One and Only" (1999), "Once in a Lifetime" (2000), "Open Hearts" (2002), "Brothers" (2004) sunt alte câteva titluri care i-au asigurat lui Bier un binemeritat loc în rândul cineaştilor de valoare.

La TIFF 2011 va fi prezentat şi filmul "Beyond", debutul regizoral al celebrei actriţe de origine suedeză Pernilla August. Filmul este o dramă psihologică cu Noomi Rapace în rolul principal, care s-a bucurat de apreciere în rândul criticii şi al festivalurilor din întreaga lume, fiind distins cu două trofee la Festivalul de la Veneţia (Premiul Special al Fundaţiei "Christopher D. Smithers" şi Premiul secţiunii Săptămâna Criticii Internaţionale).

Pernilla August este una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului suedez, iar cariera sa include roluri în filme precum "Fanny and Alexander" (R. Ingmar Bergman), câştigător a patru premii Oscar, sau "The Best Intentions" (R. Bille August), pentru care ea a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes.

"Beyond" va fi proiectat în prezenţa Pernillei August, protagonista a două filme de care publicul clujean s-a putut bucura la TIFF 2010: "A Rational Solution" (R. Jörgen Bergmark) şi "Mrs. Kicki" (R. Håkon Liu).

Cinefilii şi fanii lui Nicole Kidman o vor putea admira în producţia "Rabbit Hole" (R. John Cameron Mitchell), o dramă impresionantă despre povestea unui cuplu care încearcă să-şi revină după moartea tragică a fiului lor. Interpretarea din "Rabbit Hole" i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.

După succesul cu "En la cama", "Sábado" şi "Lo bueno de llorar", toate prezentate în ediţiile trecute ale festivalului, regizorul Matias Bize revine la TIFF cu al patrulea lungmetraj din carieră: "La vida de los peces". Filmul a fost distins cu trofeul cel mai bun film latino american la Premiile Goya din 2011 şi spune povestea lui Andres, un bărbat stabilit în Germania de zece ani, care decide să-şi viziteze ţara natală, înainte de a se stabili definitiv în Berlin. La petrecerea dată de un prieten al său, Andres va redescoperi lumea pe care o dăduse uitării cu mult timp în urmă.

"Poetry" este un alt titlu prezentat la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Producţia este regizată de un mare nume al cinematografiei sud-coreene, Lee Chang-dong, câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul trecut şi autor al hit-ului "Oasis", prezentat la TIFF în 2004.

Lista producţiilor care vor fi prezentate la TIFF 2011 continuă cu "Balada triste de trompeta", al spaniolului Álex de la Iglesia, care şi-a adjudecat Leul de argint pentru cea mai bună regie şi premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, precum şi două premii Goya, "Another Year", al apreciatului regizor britanic Mike Leigh, prezent în competiţia Festivalului de la Cannes 2010 şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, "Dos hermanos" (R. Daniel Burman), aflat în competiţia festivalului de la Karlovy Vary în 2010, şi "My Joy", debutul în lungmetraj al lui Sergei Loznitsa, aflat în cursa pentru Palme d'Or la Cannes 2010, producţie a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.

Publicul o va putea urmări pe Kristina Cepraga în cel mai recent film al regizorului Gianni di Gregorio, "Gianni e le donne", o comedie savuroasă prezentată în acest an în secţiunea Berlinale Special din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15-19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici