Filmele "Poziţia copilului" şi "După dealuri", la Festivalul Douarnenez din Franţa - VIDEO

Filmele "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu şi "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa, care dedică cea de-a 36-a ediţie cinematografiei româneşti.

241 afișări
Imaginea articolului Filmele "Poziţia copilului" şi "După dealuri", la Festivalul Douarnenez din Franţa - VIDEO

Filmele "Poziţia copilului" şi "După dealuri", la Festivalul Douarnenez din Franţa - VIDEO (Captură video)

Potrivit site-ului festivalului, până pe 31 august, vor fi difuzate peste 140 de filme, fiind programate o serie de concerte, conferinţe, dar şi mese rotunde.

În cadrul festivalului va fi proiectat lungmetrajul "Reconstituirea", o dramă regizată de Lucian Pintilie în 1968, după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, operă care porneşte de la un fapt real petrecut în anii '50 pe malul Timişului. La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist român după ce a rulat puţin timp prin cinematografele de periferie şi s-a dovedit un succes. A fost relansat abia în 1990.

De asemenea, "Pozitia copilului", de Călin Peter Netzer, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu şi Natasa Raab, va fi prezentat publicului de la festivalul din Franţa.

"Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. "Poziţia copilului" este propunerea României la Oscar 2014, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".

Totodată, potrivit site-ului festivalului, va fi proiectat şi filmul "Terminus Paradis", din 1998, tot o dramă românescă, în regia de Lucian Pintilie. Din distribuţia peliculei fac parte Costel Caşcaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Gabriel Spahiu.

Filmul "Marfa şi banii", în regia lui Cristi Puiu, va fi proiectat la festivalul de film din Franţa. Drama îi prezintă în rolurile principale pe Dragos Bucur, Ioana Flora, Alexandru Papadopol şi Razvan Vasilescu. De asemenea, filmul regizat de Cristi Puiu, "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", cu Victor Rebengiuc, Mimi Branescu şi Mihai Brabia va putea fi văzut la evenimentul dedicat cinematografiei româneşti. Totodată, va fi prezentată şi pelicula "Moartea domnului Lazarescu", tot în regia cineastului Cristi Puiu.

Pelicula "4 luni, 3 saptamâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, şi care îi are în rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov şi Alexandru Potocean, va fi proiectat la festivalul de la Douarnenez. De asemenea, lungmetrajul "După dealuri", tot în regia lui Cristian Mungiu, va fi prezentat la cea de-a 36-a ediţie a festivalului din Franţa.

Filmul "După dealuri" s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

"Lampa cu căciulă", în regia lui Radu Jude, "California Dreamin'", de Cristian Nemescu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", Cătălin Mitulescu, şi "A fost sau n-a fost", în regia lui Corneliu Porumboiu, vor fi proiectate la festivalul de film de la Douarnenez.

Iubitorii de film vor putea vedea şi filmele "Pescuit sportiv", "Colivia", "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" şi "Domestic", în regia lui Adrian Sitaru.

Festivalul de Film de la Douarnenez din Franţa se desfăşoară în perioada 23 - 31 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici