Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, la Festivalul Internaţional de Film de la Londra - VIDEO

"După dealuri", filmul lui Cristian Mungiu, dublu premiat la Festivalul de Film de la Cannes şi recent propus să reprezinte România la Oscar, a fost selecţionat la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Londra, care se va desfăşura în perioada 10-21 octombrie.

317 afișări
Imaginea articolului Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, la Festivalul Internaţional de Film de la Londra - VIDEO

Filmul "După dealuri" de Cristian Mungiu, la Festivalul Internaţional de Film de la Londra (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pelicula lui Mungiu este inclusă în secţiunea "Journey" a BFI London Film Festival, dedicată filmelor care au puterea de a schimba perspectiva asupra lumii. Regizorul român va lua parte la proiecţie şi se va întâlni cu publicul şi cu presa britanică, filmul urmând să fie distribuit în Marea Britanie la începutul lui 2013 de compania Artificial Eye, cea care a distribuit şi filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or în 2007.

La sfârşitul lunii august, "După dealuri" a primit un nou trofeu, pentru cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar, Croaţia. Premiul include un ajutor pentru distribuţia filmului în Croaţia, "După dealuri" urmând a fi distribuit în următoarele luni în peste 30 de ţări.

Totodată, filmul îşi continuă traseul prin marile festivaluri ale lumii: Karlovy Vary, Sarajevo, Moscova, Florenţa, urmând ca în curând să fie prezentat la Festivalul de la Toronto, deschis joi seară, în secţiunea Masters, New York Film Festival, AFI Fest Los Angeles, Buenos Aires şi multe altele.

În România, filmul va rula în avanpremieră, începând cu 21 septembrie, la Vaslui, "După dealuri" fiind inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute în această regiune. Totodată, filmul urmează să fie prezentat şi la Câmpina, oraşul în care a fost construită mănăstirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film şi locul în care a avut loc cea mai mare parte a filmărilor.



 

În Bucureşti, "După dealuri" va fi proiectat în avanpremieră, pe 25 octombrie, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu este propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film străin pentru anul 2012, a anunţat joi Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Un juriu român format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic şi istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Atanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de voturi, ca filmul lui Cristian Mungiu să reprezinte România la premiile Academiei de film americane pe 2012, ce vor fi decernate la începutul anului viitor.

Premiat pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"După dealuri" spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici