Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a câştigat Leul de Aur la Veneţia - VIDEO

Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a câştigat sâmbătă Leul de Aur, în închiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care a debutat pe 29 august, informează Variety.

1321 afișări
Imaginea articolului Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a câştigat Leul de Aur la Veneţia - VIDEO

Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a câştigat Leul de Aur la Veneţia (Imagine: Shutterstock)

Kim Ki-duk nu se află la prima lui încercare într-o competiţie majoră, întrucât acest cineast în vârstă de 51 de ani, un obişnuit al festivalurilor cinematografice europene, a câştigat deja la Veneţia, în 2004, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor cu pelicula "Bin-jip".

Regizorul sud-coreean, care denunţă în filmul său puterea omniprezentă a banilor, s-a aflat fruntea clasamentului realizat de "Biblia spectatorilor Mostrei", cum este numită publicaţia gratuită Venezia News, citită cu ardoare în fiecare dimineaţă de cinefilii prezenţi la festival.

Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat de filmul rus "Faust", în regia lui Aleksandr Sokurov.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson pentru "The Master", film care a luat şi premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex- aequo lui Philip Seymour Hoffman şi Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Hadas Yaron din Israel, pentru "Fill The Void" de Rama Bursthein.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a luat premiul special al juriului pentru "Paradise: Faith." Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat pentru "Something in the Air" de Olivier Assayas.

Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat anul acesta de regizorul Michael Mann şi i-a mai avut în componenţă pe Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton şi Pablo Trapero.

În ceea ce priveşte premiul FIPRESCI, acesta a revenit tot filmului "The Master" de Paul Thomas Anderson.

Premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "San Zimei" de Wang Bing (Hong Kong).

În cadrul secţiunii independente Săptămâna Internaţională a Criticii, a fost premiet drept cel mai bun film "L'intervallo" de Leonardo Di Costanzo. În cadrul acestei secţiuni a concurat şi românul Paul Negoescu cu primul său lungmetraj, "O lună în Thailanda".

Premiul "RaroVideo", acordat în secţiunea Settimana della Critica a revenit filmului "Äta Sova Dö/ Eat Sleep Die" de Gabriela Pichler.

Premiul de imagine i-a fost acordat lui Daniele Ciprì pentru "E stato il figlio".

Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Fabrizio Falco, pentru rolurile din "Bella Adormentata" de Marco Bellocchio şi "E stato il figlio" de Daniele Ciprí.

Premiul Luidi de Laurentis pentru debut a fost oferit filmului "Kuf" de Ali Aydin (Turcia, Germania).

Premiul SIGNIS a fost acordat filmului "To the Wonder" de Terrence Malick, iar o menţiune specială i-a fost acordată filmului "Fill the Void" de Rama Burshtein.

Premiul Label Europa Cinemas a fost acordat peliculei "Crawl" de Hervé Lasgouttes.


Premiul Francesco Pasinetti (SNGCI) a fost acordat filmului "L'intervallo" de Leonardo Di Costanzo. Distincţiile cu acelaşi nume au fost acordate şi pentru cel mai bun documentar - "La nave dolce/ The Human Cargo" de Daniele Vicari - şi cel mai bun actor - Valerio Mastandrea în "Gli Equilibristi" - şi un Pasinetti Speciale, pentru "Clarisse" de Liliana Cavani. Premiul Brian a fost acordat filmului "Bella Addormentata" de Marco Bellocchio. Premiul Queer Lion a revenit peliculei "The Weight" de Jeon Kyu-Hwan.

Premiul CICAE - Cinema d'Arte e d’Essai Award a revenit producţiei "Wadjda" de Haifaa Al Mansour, care a obţinut şi distincţia pentru promovarea valorilor interconfesionale.

Totodată, premiul Leoncino d'Oro Agiscuola i-a fost acordat filmului "Pieta" de Kim Ki-duk, iar menţiunea UNICEF a fost acordată filmului "È stato il figlio" de Daniele Ciprì.

"Pieta" a mai primit, de asemenea şi premiile P. Nazareno Taddei şi Mouse d'Oro.

Premiul tinerilor juraţi ai Vittorio Veneto Film Festival i-a revenit lui Robert Redford pentru "The Company You Keep"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici