Franţa vrea să pună taxă pe Google şi Yahoo ca să ajute industriile creative

Nicolas Sarkozy a propus introducerea unei taxe - supranumită "taxa Google" - pe veniturile din publicitatea online a companiilor web, banii obţinuţi urmând să fie folosiţi pentru a ajuta industriile creative din Franţa, informează The Guardian.

24 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea să pună taxă pe Google şi Yahoo ca să ajute industriile creative

Franţa vrea să pună taxă pe Google şi Yahoo ca să ajute industriile creative

Preşedintele Franţei intenţionează să taxeze veniturile din publicitatea online ale Google şi Yahoo pentru a susţine sfera culturală, ameninţată de conţinutul "gratuit şi pentru toţi" de pe internet.

Jacques Toubon, fost ministru al Culturii şi unul din autorii acestei iniţiative, a declarat ziarului Libération că proiectul are ca scop "să limiteze îmbogăţirea" giganţilor internetului. Co-autorul raportului, Guillaume Cerruti, preşedintele casei de licitaţii Sotheby din Franţa, a spus că aceste venituri se vor duce direct în bugetul statului.

În cazul aprobării proiectului, "taxa Google" ar furniza între 10 milioane de euro şi 20 de milioane de euro pe an. O serie de proiecte culturale vor fi susţinute din această sumă, din care se vor plăti şi abonamente la ziare sau se vor dezvolta platforme online pentru publisheri.

Aceasta este cea mai recentă încercare de reglementare a activităţii online în Franţa. Anul trecut, guvernul francez a propus o lege împotriva pirateriei care prevedea sancţionarea prin deconectarea utilizatorilor de la internet.

Vestea introducerii "taxei Google" a fost interpretată diferit de jucătorii media. Astfel, publicaţia de dreapta Libération a descris iniţiativa ca o metodă corectă, în timp ce alţii au criticat-o considerând că opreşte dezvoltarea operaţiunilor companiilor americane în Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici