Frederic Mitterrand, între personalităţile decorate de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai

Frederic Mitterrand, fost ministru al Culturii în Franţa şi nepotul lui François Mitterrand, contesa Susanna Antamoro de Cespedes şi maestrul bucătar Albert Roux s-au numărat printre personalităţile decorate, duminică, de principesa moştenitoare Margareta a României, în numele Regelui Mihai I.

287 afișări
Imaginea articolului Frederic Mitterrand, între personalităţile decorate de principesa Margareta, în numele Regelui Mihai

Frederic Mitterrand (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Principesa Margareta a decorat, în numele Regelui Mihai I, duminică dimineaţă, o serie de personalităţi din România, SUA, Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, care de-a lungul timpului au contribuit la promovarea Casei Regale a României şi au susţinut activitatea Fundaţiei Principesa Margareta a României.

Astfel, Frederic Mitterrand, ministru al Culturii în Franţa, în perioada 2009-2012, şi nepotul fostului preşedinte francez François Mitterrand, a primit, în cadrul ceremoniei de decorare, Ordinul Coroana României, în grad de Comandor.

Totodată, Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, a fost acordat lui Albert Roux, un maestru bucătar francez, care şi-a oferit serviciile culinare ca experienţă licitată pentru Fundaţia Principesa Margareta a României.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal numărul 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse statului. Ordinul Coroana României, reînfiinţat de Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, a devenit Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin acţiuni publice sau prin excelenţa în profesie, pentru fapte puse în slujba statului şi a naţiunii, conform site-ului Familiei Regale.

Pe de altă parte, Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate a fost acordată duminică următoarelor personalităţi: Patricia Klecanda, director al Fundaţiei Principesa Margareta a României - FPMR (New York, SUA), Mugurel Mărgărit-Enescu, directorul executiv al FPMR, şi Corina Motts-Roberts, care a ajutat atât la fondarea FPMR, în Elveţia, cât şi a Secretariatului Regelui Mihai.

Medalia pentru Loialitate poate fi acordată membrilor merituoşi ai Casei Regelui Mihai I sau colaboratorilor de peste cinci ani ai Casei Regale a României, din ţară şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.

Pe de altă parte, Medalia Custodele Coroanei Române a fost acordată, duminică, următoarelor personalităţi: Florin Iacobescu, avocat; Jean Milligan David, de la FPMR, Elveţia; contesa Susanna Antamoro de Cespedes, fondatoarea şi conducătoarea Asociaţiei Prietenii FPMR - Elveţia. Aceeaşi Medalie a fost primită şi de Şcoala Generală Principesa Margareta.

Ceremonia de decorare a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta din Bucureşti. Alături de principesa Margareta s-au aflat principele Radu, principesa Sofia şi principesa Maria, acestea din urmă fiind două dintre surorile principesei Margareta.

Această ceremonie face parte din seria de evenimente organizate de Familia Regală, începând de sâmbătă şi pe parcursul întregii zile de duminică, pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru regal - principesa moştenitoare Margareta - în România. Între evenimente se numără şi o vizită în studioul Revoluţiei de la TVR, dar şi un concert de gală la Ateneul Român din Bucureşti şi dineu oficial găzduit de Palatul CEC.

Pe 18 ianuarie 1990, păşea pe pământ românesc primul membru al Familiei Regale (principesa moştenitoare Margareta), după o întrerupere de 42 de ani. În acea zi, la ora 15.00, avionul de Geneva aducea la Bucureşti pe principesa Margareta, însoţită de sora sa, principesa Sofia.

Regele Mihai a încredinţat primei sale fiice, principesa moştenitoare Margareta, misiunea de a-l reprezenta în România, pentru prima oară de la plecarea în exil, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 1948.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici