Funeriu: Omul Marin Constantin ne-a părăsit, corul Madrigal înfiinţat de el ne va rămâne mereu aproape

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a transmis, duminică, un mesaj de condoleanţe familiei maestrului Marin Constantin, despre care spune că prin corul Madrigal, pe care l-a înfiinţat în 1963, a pus piatra de temelie a unuia dintre cele mai solide monumente ale culturii române.

83 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Omul Marin Constantin ne-a părăsit, corul Madrigal înfiinţat de el ne va rămâne mereu aproape

Funeriu: Omul Marin Constantin ne-a părăsit, corul Madrigal înfiinţat de el ne va rămâne mereu aproape (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, îşi exprimă regretul profund pentru dispariţia maestrului Marin Constantin, în primele ore ale anului 2011.

"Prin corul Madrigal, pe care l-a înfiinţat în anul 1963, maestrul Marin Constantin a pus piatra de temelie a unuia dintre cele mai solide monumente ale culturii române din a doua parte a secolului XX. Vreme de jumătate de secol, generaţii de români au crescut cu muzica Madrigalului în suflet, au avut şansa unică de a vedea pe viu sau de a asculta în înregistrări un grup care va rămâne în istoria muzicii ca un vârf de neatins al artei corale româneşti", se arată în mesajul de condoleanţe transmis de ministrul Educaţiei.

Daniel Funeriu transmite sinceră compasiune familiei îndoliate, arătând că "omul Marin Constantin ne-a părăsit", dar corul Madrigal "ne va rămâne mereu aproape".

"Într-o epocă de confuzie a valorilor asemeni celei pe care o străbate astăzi România, întoarcerea la reperele culturale sigure precum corul format şi condus de maestrul Marin Constantin este mai mult decât necesară. Omul Marin Constantin ne-a părăsit. Corul Madrigal ne va rămâne însă mereu aproape şi va continua să ne fie călăuză în lumea minunată a muzicii. Sinceră compasiune familiei îndoliate", se mai arată în mesajul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", a decedat sâmbătă.

Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", în 1963.

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, a fost muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. El a fost şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.

Corul Naţional de Cameră "Madrigal", pe care Marin Constantin l-a înfiinţat, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici