GAUDEAMUS 2013: Târgul de carte a fost deschis miercuri, la Bucureşti, în prezenţa ministrului Educaţiei şi a ambasadorilor ţărilor nordice

Deschiderea oficială a celei de-a 20-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură a avut loc miercuri, la Pavilionul Central al Complexului Romexpo din Bucureşti, în prezenţa ambasadorilor ţărilor nordice în România şi a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.

1427 afișări
Imaginea articolului GAUDEAMUS 2013: Târgul de carte a fost deschis miercuri, la Bucureşti, în prezenţa ministrului Educaţiei şi a ambasadorilor ţărilor nordice

GAUDEAMUS 2013: Târgul de carte a fost deschis miercuri, la Bucureşti, în prezenţa ministrului Educaţiei şi a ambasadorilor ţărilor nordice (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

La ceremonia de deschidere a evenimentului au participat Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al radioului public, Oltea Şerban Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România, Vladimir Epstein, manager de proiect Gaudeamus, Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei la Bucureşti şi preşedinte de onoare al Târgului Gaudeamus, Benoît Rutten, preşedinte al Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România (GADIF), precum şi ambasadorii ţărilor nordice în România.

"Târgul Gaudeamus, după 20 de ani, cu mult entuziasm şi cu multă muncă a ajuns printre primele 10 târguri din lume", a spus Ovidiu Miculescu, în deschiderea celei de-a 20-a ediţii a evenimentului. "Dacă, anul trecut, am avut 40.000 de vizitatori pe zi înseamnă că bătălia nu este pierdută", a adăugat acesta.

De asemenea, el a menţionat că va încerca să surprindă pozitiv în fiecare zi vizitatorii târgului.

Prezent la eveniment, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că a participat la târg în ultimii 20 de ani în calitate de student, profesor, autor, invitat la lansarea cărţilor profesorilor şi colegilor săi şi acum în calitate de ministru.

"În momentul în care participi la un astfel de eveniment nu ai cum să nu te gândeşti la ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani. (...) Sunt onorat să particip aici şi să îmi aduc aminte de aceste etape din viaţa mea", a spus acesta. De asemenea, Remus Pricopie a declarat că Târgul Gaudeamus este cel mai important eveniment de carte din România.

Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anders Bengtcén, a spus că este "o onoare pentru ţările nordice să se afle în acest an în postura de invitate de onoare". "Deşi limbile nordice nu sunt vorbite de atât de mulţi oameni, literatura care vine din aceste ţări a reuşit să atragă atenţia unor cititori foarte numeroşi din întreaga lume", a spus Anders Bengtcén, la deschiderea oficială a târgului.

De asemenea, acesta a precizat că, pe lângă lansările de carte, vor fi organizate câteva dezbateri dedicate literaturii pentru copii şi modul în care în ţările nordice se promovează lectura în rândul micilor cititori, precum şi felul în care aceştia sunt atraşi către citit. Vor fi, de asemenea, dezbateri despre premiile literare şi importanţa acestora pe piaţa de carte, precum şi modul în care literatura română este privită în ţările nordice.

"Suntem încântaţi că literatura română se bucură de o atenţie din ce în ce mai sporită în ţările nordice", a mai declarat acesta.

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care se va desfăşura de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo, va include peste 600 de evenimente. Acestea se vor desfăşura la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi - un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie -, precum şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă.

Lansări de carte, întâlniri cu autori români consacraţi, precum Andrei Pleşu, Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu, Eugen Negrici, Horia Roman Patapievici, Cristian Tudor Popescu, Varujan Vosganian, Răsvan Popescu, mese rotunde, reduceri de până la 80% sunt câteva dintre "ofertele" Târgului Gaudeamus, aflat, anul acesta, la cea de-a 20-a ediţie.

Nouă autori nordici se află în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucureşti".

Pasionaţii de literatură vor avea ocazia astfel să îi întâlnească pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la editura Trei, precum şi pe autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All. La standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei se va afla o amplă bibliotecă, cuprinzând cărţile autorilor nordici care au fost publicaţi în limba română. De asemenea, este prevăzut un spaţiu de manifestări, în care vor avea loc lansările de carte şi o serie de conferinţe şi seminarii.

La Gaudeamus vor fi organizate şi proiecţii de film, fiecare dintre ţările invitate rezervându-şi câte o zi pentru cel puţin un lungmetraj. Totodată, vor fi organizate ateliere creative pentru copii în care aceştia vor fi învăţati cum să recicleze diverse materiale.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România) celebrează limba franceză la Târgul Gaudeamus. Mari nume ale literaturii francofone contemporane - precum Andrei Makine, Pierre Martens, Daniel Marius Popescu, Jabbour Douaihy - vor fi prezente la Bucureşti şi vor avea schimburi de idei în faţa publicului român, la masa rotundă "Literatura francofonă", organizată de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România.

Târgul de carte Gaudeamus va putea fi vizitat de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 20.00, şi sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor în valoare de 5 lei şi a abonamentelor în valoare de 10 lei, valabile pe toată perioada manifestării. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenţi, cadre didactice, profesionişti din aria editorial-educaţională, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici