Gaudeamus 2014: Număr RECORD de vizitatori. Humanitas, Rao şi Polirom, premiate. Cartea lui Iohannis, cea mai râvnită la târg

Trofeele Gaudeamus 2014 pentru edituri au fost câştigate de Humanitas (locul I), Rao (locul al II-lea) şi Polirom (locul al III-lea), iar cea mai râvnită carte a târgului, decisă prin votul publicului, a fost volumul autobiografic "Pas cu Pas", de Klaus Iohannis, apărut la Curtea Veche.

900 afișări
Imaginea articolului Gaudeamus 2014: Număr RECORD de vizitatori. Humanitas, Rao şi Polirom, premiate. Cartea lui Iohannis, cea mai râvnită la târg

Gaudeamus 2014: Humanitas, Rao şi Polirom, premiate. Cartea lui Iohannis, cea mai râvnită la târg (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Într-o ceremonie care a avut loc duminică, când s-a încheiat şi cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, a fost acordat şi premiul de excelenţă, în valoare de 10.000 de lei, oferit de Radio România editurii Trei, pentru pentru succesul construirii unui program editorial în jurul psihologiei şi psihanalizei, extins apoi, prin alte titluri şi prin cărţile publicate de Pandora M, editură afiliată, către literatură şi către alte domenii, cu vocaţie "generalistă", informează organizatorii într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Trofeele presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul HotNews.ro, respectiv agenţia naţională de presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

De asemenea, premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care instituţia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus, iar premiul pentru traducere "Antoaneta Ralian", decernat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română, le-a fost acordat la această ediţie lui Virgil Stanciu, pentru traducerea din limba engleză a romanului "Preaiubita", de Tony Morrison (Editura Art), şi Letiţiei Ilea, pentru traducerea în limba franceză a volumului de versuri "Melci aborigeni/ Escargots aborigènes", de Ioan Pintea (Editura Charmides).

În mod excepţional la această ediţie, Radio România a acordat un premiu de excelenţă pentru traducere Antoanetei Ralian, cu prilejul traducerii cu numărul 120 - romanul "Portretul lui Dorian Gray", de Oscar Wilde, publicat la editura Humanitas.

Ceremonia de premiere Gaudeamus a fost precedată de prezentarea Listei Goncourt - Alegerea Studenţilor Români, un eveniment organizat de Institutul Francez. Volumul câştigător, anunţat de Denisa Comănescu, preşedintele juriului, a fost "Meursault, contre-enquête", de Kamel Daoud.

Invitatul de onoare al ediţiei din 2014 a Gaudeamus fost Federaţia Rusă, iar partener privilegiat a fost, şi în acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România. Preşedintele de onoare al ediţiei, amfitrionul Târgului Internaţional Gaudeamus 2014, a fost Benoît Rutten, preşedinte GADIF, delegat Valonia - Bruxelles în România.

Gaudeamus 2014:  Număr record de vizitatori la târg - 117.000 în cinci zile

Numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale Târgului Internaţional Gaudeamus, desfăşurat în perioada 19 - 23 noiembrie, la Romexpo în Bucureşti, a fost de aproximativ 117.000, faţă de 115.000 la ediţia din 2013, stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, informează organizatorii.

Un alt record stabilit la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, care s-a desfăşurat în perioada 19 - 23 noiembrie, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Capitală, a fost numărul de evenimente la care publicul a participat - 750.

Ediţia din 2014 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură s-a încheiat duminică, în prezenţa unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă şi de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului, informează organizatorii evenimentului într-un comunicat remis MEDIAFAX. Ajuns în 2014 la ediţia cu numărul XXI, târgul este iniţiat şi organizat anual de Radio România, prin Centrul Cultural Media Radio România.

Potrivit bilanţului statistic al ediţiei, suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo, numărul expozanţilor a fost de peste 320, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional, iar programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 750 de evenimente - lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice - organizate în mai multe spaţii special amenajate în incinta pavilionului şi la standurile expozanţilor.

Numeroase personalităţi ale vieţii publice din România au trecut pragul târgului şi în acest an. Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, a fost prezent la târg de două ori - prima dată, pe 19 noiembrie, la lansarea volumului autobiografic "Pas cu Pas", iar a doua oară, pe 21 noiembrie, în calitate de invitat special la lansarea volumului "Tranziţia. Primii 25 de ani", semnat de Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian şi apărut la editura Polirom.

Pe parcursul celor cinci zile au avut loc mai multe proiecte organizate de Radio România.

Astfel, a fost organizată finala celei de-a XII-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură "Mircea Nedelciu", la care au participat şase elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi.

De asemenea, proiectul "Cărţile se întorc acasă" s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului conţine peste 2.500 de volume care vor ajunge în biblioteci publice din Republica Moldova. De la lansarea acestui proiect, în 2010, aproximativ 106.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor Gaudeamus, în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Un alt eveniment la ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus a fost "Invitaţi de nota 10: Olimpicii României" - un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. Astfel, 26 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei "Meritul olimpic internaţional" au fost invitaţi speciali ai târgului şi premiaţi.

Expozanţii care au contribuit la proiectele Radio România - "Cărţile se întorc acasă", "Invitaţi de nota 10: Olimpicii României" şi Atelierul de colorat din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creangă sunt editurile Casa Radio, Hasefer, Integral, Media Erc Press, Nomina, Prut şi 9 Cărţi.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, în perioada 18 - 23 noiembrie.

Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga premii.

Târgul Internaţional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, un proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România în 1994, având ca principal obiectiv susţinerea culturii româneşti prin evenimente expoziţionale dedicate cărţii şi educaţiei. Palmaresul celor 20 de ani de existenţă, care însumează 83 de târguri Gaudeamus, peste 2.300.000 de vizitatori şi aproape 8.700 de manifestări organizate în acest cadru, aduce Radio România în poziţia de lider în industria evenimentelor de acest tip din România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mai multe informaţii despre Târgul Internaţional Gaudeamus se găsesc pe site-ul gaudeamus.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici