George Banu a lansat a doua carte în româneşte

George Banu a lansat, joi, la Teatrul Act, volumul de teatrologie "Scena supravegheată - De la Shakespeare la Gemet", o analiză a motivului supravegherii în teatru, precum şi a felului în care este reprezentat acest motiv în scena clasică şi în teatrul modern.

5 afișări
Imaginea articolului George Banu a lansat a doua carte în româneşte

George Banu a lansat a doua carte în româneşte

Cartea "Scena supravegheată - De la Shakespeare la Gemet", publicată de editura Unitext în colaborare cu Polirom, în traducerea Deliei Voicu, a fost lansată în cadrul programului Festivalului Naţional de Teatru, care se desfăşoară în perioada 3-15 noiembrie..

Criticul a explicat motivul supravegherii din mai multe opere dramatice, începând cu William Shakespeare şi până la Jean Genet, subliniind că volumul său analizează "supravegherea orizontală" şi nu "supravegherea verticală", reprezentată de ochiul divin, chiar dacă pe coperta cărţii apare un ochi sacru.

"Teatrul, pentru ca să se împlinească, are nevoie de cuvinte, altfel basculăm într-o altă experienţă", a explicat criticul în legătură cu modurile diferite de a reprezenta supravegherea pe scenă, într-un stil clasic, shakespearean, sau modern, prin proiecţii video sau jocuri de oglinzi.

"Supravegherea producătoare de adevăr sau de iluzii, supravegherea de bulevard, oricare dintre ele face ca spectatorul să fie informat şi produce o anumită satisfacţie, aceea de a şti mai multe decât o parte din personaje. Supravegherea este o condiţie a societăţii moderne. Există şi o armă contra supravegherii, şi anume camerele de televiziune care nu funcţionează...", a concluzionat autorul cărţii.

După lansarea volumului său, George Banu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, "un Prospero al teatrului", care i-a fost decernat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), instituţia considerându-l "cel mai strălucit reprezentant al şcolii internaţionale de teatrologie".

Ludmila Patlanjoglu a înmânat din partea UNATC, un album publicat cu această ocazie, cu gândurile şi părerile faţă de George Banu ale unor oameni de teatru ca Radu Penciulescu, Victor Rebenciuc, Lucian Pintilie, Ion Caramitru, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban , Mihai Măniuţiu sau Marcel Iureş.

"Nu sunt atât de vanitos încât să caut premii, dar nici atât de orgolios încât să le refuz", a spus George Banu, adăugând că în paginile cărţii a dorit să fie integrat un citat din Freud - "Fiecare om trebuie să descopere pentru el însuşi modul în care se poate salva". "Prin acest album încerc şi eu să mă salvez, este o împletire a generaţiilor, o carte dincolo de rupturi, conflicte şi bănuieli între această mică comunitate a teatrului care ar trebui să fie unită", a spus George Banu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici