George Piştereanu, desemnat cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm

George Piştereanu, interpretul rolului principal din lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm (17 - 28 noiembrie), informează un comunicat.

98 afișări
Imaginea articolului George Piştereanu, desemnat cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm

George Piştereanu, desemnat cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Stockholm (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Ne-a convins că dilema lui este reală, obligându-ne să îi înţelegem acţiunile disperate. Interpretarea lui ne-a lăsat fără cuvinte", se arată în motivaţia juriului.

George Piştereanu a ridicat trofeul în cadrul galei de premiere, desfăşurată sâmbătă seară.

Prezent la festivitate a fost şi regizorul filmului, Florin Şerban, aflat la eveniment la invitaţia ICR Stockholm. În cele câteva zile petrecute la Stockholm, regizorul s-a bucurat de atenţia presei, fiind intervievat de către principalele cotidiene şi canale de televiziune suedeze.

"Eu când vreau să fluier, fluier" a participat în competiţia internaţională a festivalului.

Filmul va fi lansat în cinematografele din Suedia pe 3 decembrie, fiind achiziţionat de către distribuitorul Folkets Bio.

ICR Stockholm este partener al Festivalului de Film de la Stockholm începând din 2007, an în care Cristian Mungiu a câştigat marele premiu, cu pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", iar Anamaria Marinca a fost desemnată cea mai bună actriţă. În 2008, filmul "Megatron", în regia lui Marian Crişan, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Un alt film românesc prezent la această ediţie a festivalului a fost documentarul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", în regia lui Andrei Ujică, care a rulat în secţiunea specială Spotlight: Extreme Politics.

"Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer". Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier" este propunerea României la premiile Oscar 2011. De asemenea, filmul este nominalizat la premiul de debut al Academiei de Film Europene - EFA Discovery Award, ce va fi acordat pe 4 decembrie la Tallinn.

După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, el primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă, după mult timp, din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici