Ghiţă: Toţi dorim binele Realitatea Media şi sunt convins că vom stabili cel mai bun drum

Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea Media, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că toţi cei implicaţi - acţionari, manageri şi creditori ai companiei - doresc binele acesteia şi este convins că vor stabili cel mai bun drum pentru grupul media.

211 afișări
Imaginea articolului Ghiţă: Toţi dorim binele Realitatea Media şi sunt convins că vom stabili cel mai bun drum

Ghiţă:Toţi dorim binele Realitatea Media şi sunt convins că vom stabili cel mai bun drum (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

"Sunt convins că vom avea răbdarea şi înţelepciunea să stabilim cel mai bun drum pentru această companie", a spus Ghiţă.

Declaraţia acestuia vine după ce Elan Schwartzenberg, acţionarul majoritar al Realitatea Media, a vorbit marţi, într-o conferinţă de presă, despre cererea de insolvenţă depusă de companie. Schwartzenberg a spus că este vorba despre o procedură de reorganizare judiciară cu care Sebastian Ghiţă, managerul companiei, este de acord.

"Am venit aici pentru a explica ce se întâmplă cu Realitatea. Pentru a nu crede cineva că intrăm în insolvenţă sau a nu se înţelege că este vorba de un faliment. După patru luni de la achiziţie, am ajuns la concluzia că este nevoie să iniţiem o procedură de reorganizare judiciară. Exact aşa se numeşte - reorganizare judiciară. Scopul acestei proceduri este a de a apăra societatea de tot ce se întâmplă ostil în afara ei. Procedura durează, de obicei, trei ani de zile şi permite societăţii, conducerii, proprietarilor de a reorganiza tot ce se întâmplă acolo. În speţă, să vă dau un exemplu, am încercat să reeşalonăm, potrivit legii date de acest guvern, creditul celor de la ANAF. Avem o datorie acolo. Avem penalizări. Avem întârzieri. Este vorba de o sumă de mai multe milioane de euro. Nu numai că nu am reuşit să o reeşalonăm cu dânşii, dar funcţionăm de mai multe luni cu conturile total blocate. Mai mult decât atât, managementul nu a reuşit să îşi achite datoriile la stat, mă refer la taxe şi salarii, nici TVA. Nu din rea voinţă. Pur şi simplu nu au mai făcut faţă. Şi atunci, discutând, sfătuindu-mă cu avocaţi, cu oamenii care se pricep în acest domeniu, am ajuns la concluzia că cea mai bună metodă este de a schimba această procedură", a declarat Elan Schwartzenberg.

Elan Schwartzenberg a mai spus că nu a luat în calcul falimentul Realitatea Media, care este "un simbol pentru popor", şi că îşi doreşte să nu îi dezamăgească pe cei care lucrează acolo. El a explicat că îşi doreşte ca Realitatea Media, un trust pe care îl respectă foarte mult, să meargă înainte şi colaborează cu managementul pentru a găsi rezolvări la actualele probleme ale companiei.

Totodată, el a precizat că vrea ca procesul de reorganizare juridică să se încheie în maximum trei ani. "Nu am luat în calcul falimentul. Nu aş dori să îi dezamăgesc pe cei care lucrează acolo. Realitatea, pentru noi ca popor, este un simbol. Are importanţa lui. Contează să existe, contează să fie independentă şi transparentă", a declarat el.

"În general, cred că atunci când orice afacere are un proprietar, visul proprietarului este să aibă un manager. Proprietarul să fie liber să stea la munte, la mare sau să se ocupe de alte afaceri şi managerul să asigure tot ce e nevoie acolo (...) Domnul Sebastian Ghiţă a ridicat mâinile şi a spus: «Eu mă predau, nu mai pot continua în acest stil». Relaţia mea personală cu domnul Ghiţă este excepţională. Cât priveşte modul de a continua această activitate, ne priveşte pe noi doi. O analizăm. Aş putea să vă spun că domnul Ghiţă inclusiv, în afară de a fi de acord cu această acţiune de reorganizare judiciară, mi-a propus, deja de două-trei ori, o variantă de parteneriat, pe care nu o exclud absolut deloc. Poate o să facem acest parteneriat în acţiuni şi o să găsim alţii, poate mai competenţi, să facă managementul propriu zis", a explicat Elan Schwartzenberg.

În ceea ce priveşte disponibilizările de personal, Schwartzenberg a declarat că speră să fie cât mai puţine.

Pe de altă parte, vorbind despre Sebastian Ghiţă, Schwartzenberg a declarat că are o relaţie personală "extraordinară" cu acesta şi el a făcut tot ce a ştiut el mai bine, dar nu a putut mai mult, dat fiind că Realitatea Media are atât datorii din trecut, cât şi datorii lunare.

Întrebat dacă nu creditorii sunt cei care pot decide reorganizarea judiciară sau falimentul companiei, Elan Schwartzenberg a precizat că el este cel mai mare creditor al companiei.

El a mai dezvăluit că Realitatea Media avea conturile blocate înainte ca el să cumpere compania şi că ar fi putut apela la ajutorul prietenului său, Sorin Blejnar, pentru a rezolva situaţia, dar a ales calea legală.

"Domnul Ţiriac m-a învăţat să nu abuzez de relaţiile de prietenie. Puteam să apelez la domnul Sorin Blejnar, care îmi este prieten de familie, de vânătoare de peste 10 ani de zile, să mă duc la el, să îl trag de guler şi să îi spun în stilul românesc «Domn' Blejnar, deblochează-mi şi mie conturile, fă ceva. Nu. Am urmat o cale legală. Nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Blejnar pe această temă", a mai spus Schwartzenberg.

Trustul Realitatea Media şi-a cerut insolvenţa, primul termen stabilit de instanţă pentru analizarea acestei solicitări fiind 7 septembrie, potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti. Potrivit site-ului TB, dosarul a fost înregistrat pe 2 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici