Giuseppe Verdi şi Georges Bizet, invitaţi la Caru' cu Bere

Ceea ce părea o seară obişnuită, aglomerată, la restaurantul Caru' cu Bere din Capitală a devenit una excepţională, după ce, deghizaţi în ospătari, barmani sau clienţi, câţiva solişti ai Operei Naţionale au început să cânte arii celebre.

1497 afișări
Imaginea articolului Giuseppe Verdi şi Georges Bizet, invitaţi la Caru' cu Bere

Giuseppe Verdi şi Georges Bizet, invitaţi la Caru' cu Bere (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Părea o seară de sâmbătă obişnuită la Caru' cu Bere, cu muzică populară şi dansuri specifice româneşti, mese întinse, bună dispoziţie şi multe grupuri gălăgioase de turişti străini. Nimic nu i-ar fi putut pregăti pe clienţii restaurantului pentru ceea ce avea să urmeze. Nici valsurile şi nici camerele de luat vederi amplasate peste tot nu le-au atras atenţia clienţilor restaurantului, care păreau că ignoră jurnaliştii ce se foiau printre ei cu microfoane, cabluri şi aparate de fotografiat.

Surpriza pe care le-o pregătiseră artiştii Operei Naţionale Bucureşti tuturor clienţilor restaurantului a fost pe măsura pregătirilor. La ora 20.00 fix, un tenor şi 24 de membri ai corului Operei au început recitalul inedit care i-a lăsat pe spectatori fără cuvinte.

Recitalul a început cu o arie din "Trubadurul", de Giussepe Verdi, care parcă venea de nicăieri. Surprinşi, toţi clienţii şi-au îndreptat atenţia asupra artiştilor care se grupaseră în centrul restaurantului. Furculiţe lăsate să cadă, guri căscate, încruntări mirate. Pentru câteva momente, toată lumea s-a foit, întrebându-se unii pe alţii ce se întâmplă, în timp ce muzica lui Verdi răsuna deasupra tuturor în tonalităţile sale vesele, care au fost, în scurt timp, însoţite de aplauze ritmice.

Surpriza muzicală a artiştilor Operei a continuat cu o arie din "Carmen", de Georges Bizet, şi, evident, "Habanera". Adunaţi la balcoane, aplaudând sau filmând evenimentul cu telefonul mobil, toţi cei care au avut şansa de a fi spectatori la un astfel de moment special s-au arătat încântaţi.

"E foarte tare. Nu mă aşteptam. Credeam că aici se bagă numai muzică populară", a declarat un tânăr preocupat să înregistreze tot momentul cu telefonul mobil.

"Nu credeam că aşa ceva e posibil la Bucureşti. Mi se pare o idee foarte bună. E frumos", a spus un alt domn.

Pe de altă parte, o altă doamnă, de vârsta a treia, este sceptică. "E frumos că au venit ei la noi, acum să vedem câţi dintre cei care suntem aici o să mergem la ei", a spus aceasta.

Un grup de tineri aşezat la o masă din faţă, chiar lângă artiştii care cântau, se declară mari fani ai operei, dar nu ar şti să spună ce se cântă şi, în plus, biletele la operă li se par prea scumpe. "Mai bine că vin ei în baruri. Biletele la operă costă cam mult", spune una dintre domnişoarele de la masă.

Reprezentaţia dată de artiştii Operei s-a terminat cu celebrul "Brindisi" din "Traviata" de Verdi. Aria a fost interpretată de mezzo-soprana Cristina Iordăchescu şi tenorul Hector Lopez şi i-a ridicat în picioare pe mulţi dintre spectatori.

Evenimentul special a fost organizat de Asociaţia Friends of Opera, cu sprijinul Operei Naţionale Bucureşti, şi este o premieră pentru România.

Prin acest eveniment, Asociaţia Friends of Opera a dorit să marcheze Zilele Europene ale Operei, celebrate pe tot continentul pe 7 şi 8 mai, sub deviza "Young Ears/ Urechi tinere".

Manifestarea de anul acesta a vizat în primul rând tinerii, dar şi persoanele care nu au mers niciodată la Operă, încercând să le demonstreze tuturor emoţia pe care poate să o transmită un astfel de spectacol.

Considerat un gen elitist, inaccesibil sau pur şi simplu demodat, opera nu mai reprezintă o atracţie pentru tineri, de aceea soliştii Operei Bucureşti au dorit prin acest eveniment să le demonstreze că opera înseamnă mai ales emoţii şi muzică de calitate.

(Material realizat de Gabriela Diţă, gabriela.dita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici