Google i-a cerut scuze lui Michelle Obama, pentru o imagine cu conotaţii rasiste a acesteia

O imagine cu conotaţii rasiste era primul rezultat la căutarea numelui lui Michelle Obama pe Google, compania de internet prezentând scuze primei doamne a Statelor Unite în legătură cu respectiva imagine, informează BBC News online.

125 afișări
Imaginea articolului Google i-a cerut scuze lui Michelle Obama, pentru o imagine cu conotaţii rasiste a acesteia

Google i-a cerut scuze lui Michelle Obama, pentru o imagine cu conotaţii rasiste a acesteia

Pe lângă scuzele prezentate lui Michelle Obama, Google a plasat, miercuri, deasupra imaginii respective şi un avertisment - "Offensive Search Results" (rezultat de căutare ofensator - n.r.). "Uneori, rezultatele căutărilor noastre pot fi ofensatoare. Suntem de acord cu asta", au spus oficialii Google.

Cu toate acestea, Google a refuzat să elimine imaginea din rezultatele căutărilor.

Casa Albă a refuzat să facă orice comentarii asupra acestui subiect.

Utilizatorii care accesează nota plasată de Google desupra imaginii sunt redirecţionaţi către o declaraţie Google care explică faptul că rezultatele "pot include conţinuturi ofensatoare", indiferent de termenii căutării.

Libertatea accesului la internet înseamnă şi existenţa a numeroase materiale ofensatoare online, însă utilizatorii nu sunt, în mod normal, expuşi la acestea în cadrul activităţilor lor zilnice.

Ocazional, Google, cel mai popular motor de căutare din lume, scoate la lumină astfel de conţinuturi, aşa cum s-a întâmplat cu fotografia cu conotaţii rasiste care o prezenta pe Michelle Obama. Cauza este sistemul de analiză al Google, care, fără intervenţie umană, clasifică site-urile în funcţie de numărul de link-uri care conduc către ele şi de activitatea de pe paginile web.

Imaginea şocant modificată a lui Michelle Obama - în care faţa acesteia era prelucrată pentru a semăna cu cea a unei maimuţe - a suscitat imediat interes - în special negativ -, ceea ce a determinat urcarea sa în clasamentele Google.

"Ne cerem scuze dacă aţi avut o experienţă negativă utilizând Google", menţionează compania, fără a elimina imaginea.

"Google consideră că integritatea rezultatelor căutărilor efectuate este o prioritate maximă", au declarat responsabilii companiei. "În consecinţă, nu înlăturăm o pagină din rezultatele căutărilor noastre doar pentru că are conţinut nepopular sau pentru că am primit plângeri referitoare la ea", au adăugat ei.

Compania californiană a spus, însă, că va elimina anumite imagini în cazul în care i se va cere acest lucru de către justiţie.

Imaginea ofensatoare cu Michelle Obama, scoasă de pe blogul unde a apărut iniţial

Imaginea ofensatoare cu Michelle Obama a fost scoasă de pe blogul Hot Girls de către proprietarul acestuia, care a publicat şi un mesaj prin care îşi prezintă scuzele, informează Media Guardian.

Imaginea, care apărea pe primul loc la căutările efectuate pe Google Images după numele primei doamne a Statelor Unite, a fost publicată pe blogul Hot Girls, găzduit pe platforma de bloguri Blogger, serviciu deţinut de Google.

Proprietarul Hot Girls a scos imaginea de pe blog - publicată iniţial într-un post datat 21 octombrie 2008 - în cursul zilei de miercuri, publicând şi scuze în limba chineză şi, într-o traducere aproximativă, în limba engleză.

Google a refuzat să înlăture imaginea ofensatoare din rezultatele căutărilor, în pofida plângerilor care acuzau fotografia de rasism, dar a derulat o campanie în care explica politicile aplicate funcţionării motorului de căutare.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că blogul Hot Girls şi imaginea ar mai putea apărea în căutări pentru scurt timp, dar că ea va ieşi, treptat, din indexul Google. Cu toate acestea, reprezentantul companiei a spus că imaginea ofensatoare ar putea reapărea cu uşurinţă dacă este publicată pe un alt blog.

De asemenea, o imagine care ar putea fi considerată ofensatoare este al doilea rezultat la căutarea pe Google a numelui preşedintelui american "obama".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici