Google încă discută cu guvernul chinez despre posibilitatea eliminării cenzurii

Reprezentanţii Google au declarat, luni, că încă discută cu guvernul chinez despre problema cenzurării site-ului în limba chineză al companiei şi că este posibil ca în curând să îşi închidă operaţiunile din această ţară.

21 afișări
Imaginea articolului Google încă discută cu guvernul chinez despre posibilitatea eliminării cenzurii

Google încă discută cu guvernul chinez despre posibilitatea eliminării cenzurii

Reprezentanţii Google, cel mai mare motor de căutare la nivel global, discută de circa două luni cu guvernul de la Beijing despre cenzura conţinuturilor online.

Eric Schmidt, CEO al companiei, a declarat, săptămâna trecută, că speră să anunţe curând rezultatele discuţiilor cu oficialii chinezi despre posibilitatea de a le oferi celor 384 de milioane de internauţi din China rezultate necenzurate ale căutărilor online.

Mulţi experţi de pe piaţa media sunt de părere că Partidul Comunist Chinez nu va face un compromis în ceea ce priveşte cenzura. Potrivit Financial Times, discuţiile dintre Google şi guvernul chinez au ajuns într-un impas şi compania americană este sigură în proporţie de "99,9%" că va închide motorul Google.cn.

"Noi am crezut întotdeauna că, din moment ce Google a anunţat că nu va mai tolera cenzura, este aproape imposibil să dea înapoi sau să îşi schimbe planul în cazul în care guvernul nu acceptă poziţia lor", a declarat Mark Natkin, Managing Director al companiei de consultanţă Marbridge Consulting, care are sediul la Beijing.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat, luni, că discuţiile cu oficialii chinezi nu s-au încheiat, dar a specificat că grupul american este hotărât să nu mai accepte cenzura.

"Am fost foarte clari când am spus că nu vom mai accepta cenzura rezultatelor de pe motorul nostru de căutare. Discutăm cu reprezentanţii guvernului chinez, dar nu vom face comentarii despre asta", a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Pe site-ul Xinhua, agenţia de presă oficială a Chinei, a fost publicat un material care sugerează că închiderea operaţiunilor Google din China este un fapt sigur.

"Planeta nu se va opri din rotaţie doar pentru că Google se retrage. Internauţii chinezi vor rămâne online şi fără Google. În trecut, internetul s-a dezvoltat foarte bine fără Google şi se va dezvolta la fel de sănătos şi fără Google", se precizează în materialul agenţiei.

Potrivit New York Times, partenerii Google din China au primit o notificare din partea guvernului în care le este explicat ce trebuie să facă în cazul în care cenzura este eliminată şi sunt avertizaţi să nu urmeze exemplul companiei americane.

Operatorii de servicii de internet sunt obligaţi să cenzureze cuvinte şi imagini pe care Partidul Comunist le consideră inacceptabile.

Platforme foarte populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China, unde autorităţile folosesc un filtru ce nu le permite utilizatorilor să acceseze conţinuturi interzise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici