Video Graffiti pe faţada librăriei Cărtureşti

Grafferi precum Sinboy şi Pisica Pătrată au desenat, joi, pe două meshuri de pe faţada librăriei Cărtureşti din strada Arthur Verona, proiectul făcând parte dintr-o serie de evenimente dedicate lansării volumului "Graffiti. Arta străzii pe cinci continente", de Nicholas Ganz.

135 afișări

Cei doi artişti au făcut parte dintr-o echipă mai mare de grafferi, care au fost invitaţi să facă demonstraţii de artă stradală românească.

Urcaţi pe schelele aşezate în faţa a două meshuri, artiştii au desenat diferite motive din arta lor, dar şi creaţii "old school".

Dan Pleşa, directorul executiv al editurii Vellant, care editează volumul despre graffiti, a spus că manifestarea de la Cărtureşti doreşte să "repare faptul că România nu este pe harta street art-ului din carte".

"Am ales să publicăm un astfel de volum deoarece este vorba de un curent artistic extrem de puternic", a spus el.

Pleşa a mai subliniat că "Graffiti. Arta străzii pe cinci continente" este unul dintre best-seller-urile în materie de cărţi despre arta contemporană, cu vânzări de peste 200.000 de exemplare în ţări precum Anglia, Franţa sau Statele Unite.

"Aceasta este o dovadă că graffiti-ul nu este o expresie artistică care să se adreseze unei categorii de nişă", a completat Dan Pleşa.

Volumul, care are aproximativ 350 de pagini şi este disponibil în librării la preţul de 119 lei, prezintă, în diferite capitole, istoria graffiti-ului, oferă fotografii despre curentul de street art din lume, vorbind şi despre "crew"-uri (echipe, n.r.) de artişti de gen.

Nicholas Ganz (cunoscut sub pseudonimul Keinom) este un graffer german, originar din Essen.

Pasionat deopotrivă de arta stradală şi de cea convenţională, el a călătorit în lume pentru a strânge materialul din care a rezultat volumul "Graffiti. Arta străzii pe cinci continente".

A adunat date despre arta străzii, respectiv despre graffiti, mai bine de zece ani. Autorul combină experienţa lui subiectivă cu mărturiile artiştilor graffiti şi oferă o perspectivă din interior asupra principalelor curente şi evoluţii stilistice care definesc arta graffiti.

Unul dintre artiştii prezenţi la eveniment, Sinboy, a declarat pentru MEDIAFAX că, deocamdată, nu există foarte multe echipe de grafferi în Bucureşti.

"Există însă foarte mulţi copii care sunt dornici să înveţe", a spus Sinboy, precizând că autorităţile locale nu oferă sprijin pentru mişcarea de street art.

"Acum doi ani am avut un proiect cu Institutul Francez, când am cerut Primăriei opt locuri în care să ne expunem lucrările (...) Ne-au dat cele mai rele locuri din Bucureşti", a precizat artistul, care a mărturisit că, pentru el, graffiti-ul este mai mult decât un hobby, "este o meserie".

Lansarea volumului "Graffiti. Arta străzii pe cinci continente" face parte din proiectul "Graffiti - între artă şi controversă", care va continua, joi, cu o dezbatere despre fenomenul street art.

Evenimentul se va desfăşura începând cu ora 18.00, la librăria Cărtureşti, şi îi are ca invitaţi printre alţii pe artiştii Dan Perjovschi, Vlad Nancă şi Daniel Gontz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici