H.R. Patapievici: ICR are un buget de 44 de milioane de lei pe 2009

Horia Roman Patapievici, recent reconfirmat în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce va avea un buget de 44 de milioane de lei pe 2009, în urma negocierilor cu Ministerul de Finanțe.

88 afișări
Imaginea articolului H.R. Patapievici: ICR are un buget de 44 de milioane de lei pe 2009

H.R. Patapievici: ICR are un buget de 44 de milioane de lei pe 2009 (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reconfirmat vineri în funcția de președinte ICR de către președintele Traian Băsescu, Patapievici a spus că prioritatea institutului este "să repare răul făcut" prin reducerea bugetului ICR pe 2009, în condiţiile în care Guvernul Tăriceanu a decis, în 2008, o reducere de 40% a acestuia, de la 50 de milioane de lei la 32 de milioane de lei.

În urma negocierilor, Ministerul de Finanțe, a aprobat pentru ICR, pe 2009, un buget de 44 de milioane de lei, a spus Horia Roman Patapievici.

Președintele ICR și-a exprimat încrederea că această sumă va fi aprobată de Guvern, precizând că președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților, Raluca Turcan, și-a exprimat sprijinul pentru reîntregirea fondurilor ICR.

Astfel, ICR va putea reînnoda legăturile cu partenerii externi pentru derularea unor programe în străinătate, care au fost suspendate, după ce fostul Guvern a alocat 32 de milioane de lei pentru ICR pe 2009.

Printre noile programe ale ICR se numără o serie de concerte pentru promovarea muzicii de cameră a lui George Enescu, care ar urma să fie susținute de violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, precum și exportarea programului folcloric, Ultimii rapsozi, derulat sub coordonarea lui Grigore Leșe, la Institutul Cultural Român de la București.

Potrivit lui Patapievici, ICR a purtat deja discuţii pentru nişte spaţii foarte bune în orașele unde urmau să aibă loc aceste spectacole, însa anunțarea unui buget mai mic decât cel prevăzut a condus la renunțarea la spațiile respective. Cele două proiecte vor putea fi puse în aplicare de îndată ce vor fi încheiate noi acorduri pentru ca ICR să dispună de sălile necesare.

Patapievici a mai spus că este posibilă şi derularea campaniei de promovare a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu din toamna acestui an, organizată în mai multe mari orașe din străinătate și finanțată de ICR cu 100.000 de euro. El a adăugat că acest program nu a fost afectat de reducerea bugetului ICR.

De asemenea, în 2009, ICR va putea prelungi rezidențiatului Cvartetului Belcea la Ateneul Român, proiect început în 2007, prin care publicul bucureștean beneficiază lunar de concerte, iar cvartetele românești de masterclass-uri, susținute de prestigiosul ansamblu londonez.

În privința extinderii rețelei de institute culturale române în străinătate, Patapievici a spus că sunt vizate orașe precum Beijing și Seul, un centru în lumea arabă și un al doilea ICR în SUA.

Citeşte şi:

Băsescu l-a reconfirmat pe Patapievici în funcţia de preşedinte al ICR

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici