Herta Muller a criticat Rusia, China şi Iran, la gala de decernare a premiilor Nobel

Herta Muller, care a primit premiul Nobel pentru literatură 2009, a criticat Rusia, China şi Iranul pentru lipsa de angajament privind respectarea drepturilor omului, la ceremonia de decernare a prestigioaselor distincţii, care a avut loc joi la Stockholm, potrivit thelocal.se.

134 afișări
Imaginea articolului Herta Muller a criticat Rusia, China şi Iran, la gala de decernare a premiilor Nobel

Herta Muller a criticat Rusia, China şi Iran, la gala de decernare a premiilor Nobel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitoarea de origine română Herta Muller, care a primit premiul Nobel pentru scrierile sale ce prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România, a spus la gala de decernare a trofeelor, care a avut loc joi, că Rusia, China şi Iran se ascund în spatele discursurilor despre drepturile cetăţeneşti, dar acest lucru nu înseamnă un angajament real.

Câştigătoarea premiului Nobel pentru chimie Ada Yonath a adoptat un ton mai glumeţ în discursul ei, spunând că dacă nu ar fi avut un şofer drăguţ ca Nisse, care i-a asigurat transportul în timpul şederii ei la Stockholm, s-ar fi putut rătăci în oraş şi rata toată ceremonia. Remarca ei a provocat râsete celor 1.300 de invitaţi la ceremonie.

Printre invitaţii de seamă la gală s-au numărat regi, regine, 12 câştigători ai premiilor Nobel, reprezentanţi ai Guvernului Suediei. Regele Suediei, Carl XVI Gustaf, a stat alături de Ada Yonath, în timp ce Regina Silvia l-a avut alături pe câştigătorul premiului Nobel pentru fizică Willard S Boyle. Regina a purtat o rochie brodată, verde deschis.

Ceilalţi doi câştigători ai premiului Nobel pentru chimie de anul acesta, Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas A Steitz, au avut onoarea de a sta lângă prinţesa moştenitoare Victoria, care a purtat o rochie din satin de culoarea prunei.

Toţi membrii familiei regale au participat la ceremonie, inclusiv logodnicul prinţesei Madeleine, Jonas Bergström.

Ceremonia de anul acesta a avut ca temă "Basmul", iar după eveniment a urmat un tradiţional bal.

Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerente politice, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi cel internaţional - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.

În România, la editura Polirom au apărut volumele "Regele se-nclină şi ucide" (2005), "Este sau nu este Ion" (2005) şi "Animalul inimii" (ediţia a II-a, 2006). Noul ei roman, "Atemschaukel", va apărea la Humanitas, la începutul lui 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici