Herta Muller - Omul Anului 2009 la Radio România Internaţional

Scriitoarea germană de origine română Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a fost desemnată "Omul Anului 2009 la Radio România Internaţional", în urma unei anchete de opinie a RRI printre ascultătorii şi utilizatorii de Internet şi de reţele sociale, informează Radioul Public.

29 afișări
Imaginea articolului Herta Muller - Omul Anului 2009 la Radio România Internaţional

Herta Muller - Omul Anului 2009 la Radio România Internaţional (Imagine: Tudor Stefan/Mediafax Foto)

În urma anchetei Radio România Internaţional (RRI) au mai fost nominalizaţi preşedintele SUA, Barack Obama, dar şi soţia lui, Michelle Obama, preşedintele rus Dmitri Medvedev, primul preşedinte al Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, cancelarul german Angela Merkel, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi patriarhul Kiril al Bisericii ortodoxe ruse.

Dintre artişti au fost nominalizaţi Mihai Trăistariu, dar şi regretatul star pop Michael Jackson. O altă nominalizare, simbolică, a primit ziaristul Horia Puşcaşu, care a decedat în noiembrie 2009. El a debutat la Radio România, iar după închiderea emisiunilor "Vocea Americii" în limba română, a colaborat cu postul public de radio din România.

Dintre sportivi au fost nominalizaţi atletul chinez Liu Xiang, reîntors în competiţii după o accidentare la Olimpiada din 2008, dar şi pugilistul Manny Pacquio, din Filipine.

Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerente politice, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Printre acestea se numără premiile Ricarda Huch (1987), Kleist (1994) şi Joseph Breitbach (2003), premiul european Aristeion (1995) şi cel internaţional - "IMPAC Dublin" Literary Award (1998). Din 1999, ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici