ICANN: Internetul este necesar să rămână liber şi să iasă de sub controlul exclusiv al guvernelor

Controlul Internetului este necesar să revină unui organism care să garanteze libertăţile şi nu guvernelor susceptibile să le reducă, au apreciat luni experţi reuniţi la Singapore în cadrul ICANN, un organism care reglementează Internetul.

178 afișări
Imaginea articolului ICANN: Internetul este necesar să rămână liber şi să iasă de sub controlul exclusiv al guvernelor

ICANN: Internetul este necesar să rămână liber şi să iasă de sub controlul exclusiv al guvernelor (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

Guvernul american a anunţat la jumătatea lui martie că este pregătit să-şi abandoneze rolul în supervizarea firmei ICANN, însărcinată cu validarea numelor de domeniu, în favoarea unei guvernanţe la nivel mondial.

Creată în 1998, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) acordă nume de domenii pe Internet, ca de exemplu .gov. Firma are sediul în California şi se află în subordinea Departamentului american pentru Comerţ.

Însă organismul şi un anumit număr de state îşi exprimă regretul că este perceput ca o instituţie occidentală, subliniind cã doresc un control multilateral.

Washingtonul preconizează să includă în această viitoare guvernanţă companii din domeniul ITC, reprezentanţi ai puterilor publice, asociaţii şi universitari.

Firma ICANN a fost însărcinată să organizeze tranziţia până la 1 ianuarie 2015.

"Indiferent care va fi soluţia reţinută pentru înlocuirea supervizării americane, ea va urma să se supună principiului multilateralismului", a declarat CEO-ul firmei, Fadi Chehadé, în în faţa celor aproximativ 2.000 de participanţi la reuniunea de la Singapore.

Anumite state, ca China sau Rusia, au propus ca acest control să fie remis Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, o agenţie ONU aflată în subordinea guvernelor statelor reprezentate.

Fadi Chehadé a respins această posibilitate, ca inacceptabilă.

"Nu putem să predăm un proiect de tranziţie încredinţând o parte importantă a misiunii unui Guvern, grup de guverne sau organizaţii interguvernamentale", a declarat el.

CEO-ul ICANN a dezminţit totodată că Statele Unite ar fi decis să abandoneze orice control la presiunea opiniei publice şi cancelariilor străine, în urma dezvăluirilor fostului consultant NSA Wdward Snowden despre programe de supraveghere electronică ale Statelor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici