"În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV

Emisiunea "În gura presei", difuzată de Antena 3, este cea mai violentă emisiune de divertisment şi pamflet, în timp ce "Dan Diaconescu Direct" de la OTV este cel mai violent program de dezbateri, potrivit unui studiu realizat de CNA şi UNICEF şi prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă.

356 afişări
Imaginea articolului "În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV

"În gura presei" şi "Dan Diaconescu Direct" - cele mai violente emisiuni TV (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prezentat studiul"Reprezentarea violenţei televizuale şi protecţia copilului",miercuri, într-o conferinţă de presă. Acest studiu a fost coordonatde Ioan Drăgan, directorul Centrului de Studii Media şi NoiTehnologii de Comunicare al Universităţii Bucureşti, cu sprijinulUNICEF - România. La conferinţă au participat şi Eugen Crai,directorul de programe din cadrul Biroului regional UNICEF dinRomânia, şi deputatul Cristina Ancuţa Pocora.

Proiectul analizează, prin metoda analizei de conţinutşi a analizei semio-discursive, conţinuturile violente dinprogramele a 11 posturi TV - TVR 1, Antena 1, Antena 3,Acasă, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, OTV, Cartoon Network,Jetix, Minimax - timp de o săptămână (5 - 11 ianuarie 2009). Aufost analizate 348 de ore şi 15 de minute de programe. Emisiunilestudiate au fost: informative, ficţionale, divertisment,reality-show, publicitate şi promo. Tipurile de violenţă avute învedere au fost: violenţă reală/ violenţă ficţională, violenţăfizică, verbală, psihologică, economică, sexuală şi socială.

Potrivit lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA, studiul a fostîncheiat în vara lui 2009 şi în momentul de faţă este disponibil şipentru public, inclusiv în variantă tipărită. "Apare un trend uşordescrescător al violenţei în programele de televiziune, dar ea semenţine la cote importante de care trebuie să ţinem cont", a spusRăsvan Popescu, preşedintele CNA.

În studiu se precizează că numărul actelor de violenţă întâlnitela posturile TV monitorizate variază între 9 şi 23,4 pe oră(exceptând publicitatea), ceea ce înseamnă o medie de 14 acte deviolenţă pe oră.

Cea mai mare durată a actelor de violenţă s-aînregistrat la

 • OTV, unde 37,68% dintr-o oră de emisiune a fost "ocupată" deacte violente,

 • Pro TV (26,59%),

 • Prima TV (15,42%),

 • Antena 1 (14,34%),

 • Antena 3 (12,98%),

 • TVR 1 (11,16%),

 • Realitatea TV (7,30%),

 • Acasă (6,04%).

Studiul prezintă şi analize comparative ale emisiunilor dedivertisment şi pamflet, ale emisiunilor de dezbatere, dar şi alejurnalelor de ştiri.

Emisiunile de divertisment monitorizate în cadrulstudiului au fost: "Noaptea erorilor" (Antena 1), "7păcate" (Antena 3), "Cireaşa de pe tort" (Prima TV), "Mondenii"(Prima TV) şi "În gura presei" (Antena 3). Potrivit studiului, dincauză că emisiunile analizate nu au avut durate totale comparabile,nu a fost posibilă folosirea indicatorilor clasici ai frecvenţei şiduratei. Astfel, s-a constituit indicatorul duratei totale aactelor de violenţă întâlnite într-o emisiune (exceptândpublicitatea), exprimate pe oră (60 de minute).

Cea mai violentă emisiune (pamflet), din punctul devedere al duratei actelor violente, a fost în perioada monitorizată"În gura presei", realizată de Mircea Badea, cu o medie aduratei violenţei pe oră de 760 de secunde (din 60 de minute deemisie continuă, 12,6 minute au fost ocupate de acte violente).Dintre emisiunile de divertisment monitorizate, cea mai mică duratăa actelor violente s-a înregistrat la "Noaptea erorilor" (145,5secunde - medie pe oră), aceasta fiind urmată de "Cireaşa de petort" de la Prima TV (266 de secunde - durata actelor violente peoră) şi "Mondenii" de la Prima TV (460 de secunde - medie peoră).

Emisiunea "În gura presei" de la Antena 3 a fost pe primul locşi în privinţa duratei medii a unui act violent: 59 de secunde.Emisiunea lui Mircea Badea a fost urmată de "7 păcate" (34 secundedurata unui act violent), "Noaptea erorilor" (22,8 secunde),"Mondenii" (7,5 secunde) şi "Cireaşa de pe tort" (7,4 secunde).

De asemenea, emisiunea monitorizată drept cea mai violentă dupăindicatorul ponderii duratei violenţei a fost tot "În gura presei"(21,1% din durata totală a emisiunii a fost violentă). Acestprogram a fost urmat de "7 păcate" (16,2%), "Mondenii" (12,8%),"Cireaşa de pe tort" (7,4%) şi "Noaptea erorilor" (4%).

În schimb, după numărul mediu de acte de violenţe pe oră, peprimul loc s-a aflat, în perioada monitorizată, emisiunea"Mondenii" (61,6 de acte violente în 60 de minute de emisiune),fiind urmată de "Cireaşa de pe tort" (36 acte violente), "7 păcate"(17,1), "În gura presei" (12,8) şi "Noaptea erorilor" (6,4).

În privinţa emisiunilor de dezbateri, studiul amonitorizat 13 emisiuni de acest tip: "Dan DiaconescuDirect" - OTV, "Tribunalul poporului" - Prima TV, "Ştirea zilei" cuGabriela Vrânceanu Firea - Antena 3, "Biz Bazar" - Antena 3,"Sinteza zilei" - Antena 3, "Ediţie specială" - TVR 1, "Realitateazilei" - Realitatea TV, "Realitatea te priveşte" - Realitatea TV,"Feţele cotidianului" - Realitatea TV, "100% cu Turcescu" -Realitatea TV, "Ediţie specială" - Realitatea TV, "Zona de impact"- Realitatea TV şi "Cap şi pajură" - Realitatea TV.

În funcţie de durata totală a actelor violente peoră:

 • "Dan Diaconescu Direct" (1.117 secunde pe oră),

 • "Feţele cotidianului" - 831 de secunde,

 • "Biz Bazar" - 505 secunde,

 • "Tribunalul poporului" - 477 secunde,

 • "Zona de impact" - 475,

 • "Ştirea zilei" - 428,

 • "Cap şi pajură" - 373,

 • "Ediţie specială TVR 1" - 317,

 • "Ediţie specială Realitatea TV" - 187,

 • Realitatea zilei - 161,

 • "100% cu Turcescu" - 87,4 şi

 • "Realitatea te priveşte" - 40%.

"Dan Diaconescu Direct" a fost cea mai violentă emisiune şi înprivinţa duratei medii a unui act violent (59 secunde), dar şi dupăponderea violenţei din durata totală a emisiunii (36%), în timp cedupă numărul mediu al actelor violente pe oră, pe primul loc seplasează "Cap şi pajură", cu aproape 36 de acte violente pe o orăde emisie.

În ceea ce priveşte jurnalele de ştiri, cea mai violentăemisiune de ştiri (ca medie) a fost în perioada monitorizată cea dela Pro TV, din cauză că a inclus cel mai mare număr deştiri violente, 16,6, comparativ cu celelalte emisiuni de acelaşitip. Pro TV a fost urmat de Prima TV (12 acte violente pe buletinde ştiri), Antena 1 (11,1), TVR 1 (11), Realitatea TV (6,8) şiAntena 3 (2,3).

Pe de altă parte, cercetarea a atras atenţia că violenţa verbalăa trecut pe primul plan, în ceea ce priveşte tipurile de violenţăîntâlnite în emisiunile analizate, cu 43,9 procente, fiind urmatăde violenţa fizică (33,6%), violenţa psihologică (9%), violenţaeconomică (8,4%), violenţa socială (4,1%) şi violenţa sexuală(1%).

Cele mai frecvente forme de manifestare ale violenţei detip fizic sunt:

 • bătaia (25,3%),

 • omucidere/ crimă (21,1%),

 • agresare/ ciocnire (6,2%),

 • violenţa de masă (5,9%),

 • accidente de circulaţie (5,6%) etc.

În schimb, cele mai frecvente forme de manifestare aleviolenţei de tip verbal sunt:

 • ţipetele şi ridicarea tonului (28,6%),

 • întreruperea celuilalt (16,2%),

 • insulte, injurii (14,4%),

 • limbaj licenţios, obscen (9,9%) etc.

Cele mai frecvente forme de violenţă psihologicăprezentă în emisiunile de televiziune sunt ameninţarea(69,3%) şi culpabilizarea (15,6%), în timp ce în topul celor maiîntâlnite forme de manifestare a violenţei economice suntincendierile (17,4%) şi furtul (14,6%).

La capitolul forme de manifestare a violenţei sociale, frecventîntâlnite în programele TV sunt sinuciderea (55,3%) şi abuzuri alepoliţiei/ autorităţilor (7,1%), iar printre cele mai frecventeforme de manifestare a violenţei sexuale la posturile TVmonitorizate se numără hărţuirea sexuală (5%) şi violul (4%).

"Televiziunea are înscrisă în gena ei, în actul ei de naştere,un potenţial violent", a spus Ioan Drăgan, coordonatorul studiului.El a mai afirmat că televiziunile din România difuzează mai multescene violente decât posturile TV care emit în alte ţări.

"Televiziunile din România oferă publicului semnificativ maimultă violenţă, cel puţin după unul dintre indicatorii acestorstudii, decât televiziunile din ţări foarte importante cu care amfăcut comparaţii, SUA, Canada, Franţa. Acest studiu a dezvăluit unanumit avans, dar şi un decalaj, în raport cu violenţa oferităpublicului din ţările respective de către canale sau reţele deteleviziune. Şi în cazul canalelor publice şi în cazul canalelorprivate, televiziunile din România oferă, după indicatorulfrecvenţei şi duratei violenţei pe oră, o cantitate mai mare deviolenţă", a spus Ioan Drăgan.

El a vorbit şi despre efectele grave pe care le poate produceviolenţa din programele TV asupra dezvoltării copiilor.

În plus, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a explicat că, înanul 2009, CNA a aplicat, pentru încălcarea legislaţiei privindprotecţia minorilor, un număr total de 101 sancţiuni, în cuantum de560.000 de lei. "Amenzile şi sancţiunile pentru protecţia minorilorau depăşit o treime din cuantumul amenzilor aplicate în anul 2009",a spus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, prezentă la dezbatere, deputatul CristinaAncuţa Pocora a propus organizarea unei dezbateri publice pe temaviolenţei din programele de televiziune.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici