Înghesuială la lansarea cărţii lui Djuvara despre originile cumane ale lui Negru Vodă

Neagu Djuvara a fost asaltat, sâmbătă, de sutele de fani veniţi la lansarea celui mai nou volum al său, "Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă", alături de "Thocomerius - Negru Vodă. Un voivod de origine cumană", oamenii ajungând să se înghesuie şi să acuze lipsa de organizare.

938 afișări
Imaginea articolului Înghesuială la lansarea cărţii lui Djuvara despre originile cumane ale lui Negru Vodă

Înghesuială la lansarea cărţii lui Djuvara despre originile cumane ale lui Negru Vodă (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax foto)

După evenimentul oficial de lansare - din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la Romexpo din Capitală (23 - 27 noiembrie) -, istoricul s-a aşezat, cu un calm aristocratic şi cu aceeaşi privire vie, la o măsuţă albă, de lângă boxele aranjate pentru lansări, în timp ce mulţimea care, anterior, umpluse scările de la intrarea în complex şi-a schimbat forma, devenind o coadă a cărei "siluetă" poate fi reprodusă doar de un pictor abstract.

"Du-te, du-te, că tu o să fii primul!", îi striga bunica unui băiat de 6-7 ani, care stătea, pierdut şi strecurat în mulţime, în faţa istoricului. Micuţul şi-a spus numele cu timiditate, împins de la spate de bunică: "Răzvan". "Răzvan", a repetat Neagu Djuvara, în timp ce îi scria dedicaţia micuţului, pe cele două cărţi. "Te pomeneşti că şi tu eşti de origine cumană", a spus istoricul, privindu-l blând şi amuzat pe copil.

Şi acesta a fost doar începutul unei sesiuni de autografe, care a durat peste două ore, unde încrâncenarea, frustrarea, încăpăţânarea de a fi primul şi de a nu da nici măcar cu un pas înapoi au fost gesturile de ordine. Astfel, când o reprezentantă a editurii Humanitas a vrut să treacă spre spaţiul de lansare, năpădit de fanii lui Djuvara, o doamnă nerăbdătoare a sărit ca arsă: "Nu mă dau, doamnă, nu mă dau, sunt operată de 11 ori".

Gabriel Liiceanu, prezent la lansarea lui Lucian Boia, ce i-a urmat lui Neagu Djuvara la standul Humanitas, i-a prevenit pe cei prezenţi că, de fapt, în acel loc, există două spaţii "psihologice": cel al oamenilor care aşteptau semnături de la Neagu Djuvara şi cel al oamenilor adunaţi la lansarea propriu-zisă.

În mulţime, lucrurile deveneau din ce în ce mai aprinse, de la cererile de a muta masa lui Neagu Djuvara, "puţin", pentru ca fericiţii posesori de autograf să poată elibera spaţiul, până la bătut pasul pe loc, de nerăbdare şi căldură, sub paltoanele atârnate pe umeri.

Cei care ieşeau cu greu de la masa de autografe cereau mai multă organizare, alţii, descurajaţi, se căinau - "eu nu intru în înghesuiala asta" -, dar, după câteva minute, se trezeau la capătul cozii, aşteptând un autograf. "Noi suntem de vină, noi, pentru că şi noi ne putem organiza", a spus o tânără, care cu greu se retrăgea, cu volumul semnat de istoric. "Stau să iau autograf într-o mare de oameni care se împing", spunea amuzată o adolescentă, la telefon, celor care o căutau prin târg.

Neagu Djuvara a lansat, sâmbătă, la Gaudeamus, volumele "Thocomerius - Negru Vodă. Un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti". Istoricul şi-a amintit că studiile sale, potrivit cărora întemeietorul Ţării Româneşti nu ar fi fost român, au fost primite cu răceală şi chiar cu critici, care au fost departe de a fi "fair play". "Vă veţi distra la răspunsurile pe care le dau celor care sunt răi", a spus istoricul. "Nu m-au făcut numai cu ou şi cu oţet, unii m-au făcut albie de porci", s-a amuzat acesta.

De altfel, Djuvara a spus că faptul că întemeietorul Negru Vodă nu era român nu este un lucru rar în istoria universală. "Niciunul din statele care s-au format în Evul Mediu în Europa nu a fost format la iniţiativa unui băştinaş (...) Băştinaşii au fost, în Europa, mă scuzaţi, scopiţi politiceşte", a spus istoricul.

De asemenea, el i-a îndemnat, cu folos, pe cei prezenţi să cumpere volumele sale. "Ştiu că lumea în România are salarii mici, dar, dacă mergi la mall, ai să vezi mii de oameni care merg la film la mall şi după aia merg la o cafea (...) O bere şi o cafea după cinema vă costă mai scump decât să cumpăraţi două cărţi aici", a spus istoricul.

Neagu Djuvara a trebuit să dea, astfel, sute de autografe de la măsuţa albă, în pericol de a fi năpădită de fanii care se înghesuiau. "Adevărul e că şi noi suntem dezorganizaţi... Poate că suntem cu adevărat cumani, cum zice el", a spus o doamnă de vârstă mijlocie, care aştepta la coadă.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici