INTERVIU: Cosmina Stratan, despre "După dealuri": A fost aproape ca o viaţă paralelă pentru mine

Cosmina Stratan, care a primit - alături de Cristina Flutur - premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din "După dealuri", de Cristian Mungiu, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că, pentru ea, lucrul la acest film a fost aproape "ca o viaţă paralelă".

673 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Cosmina Stratan, despre "După dealuri": A fost aproape ca o viaţă paralelă pentru mine

INTERVIU: Cosmina Stratan, despre "După dealuri": A fost aproape ca o viaţă paralelă pentru mine (Imagine: Mediafax Foto)

Lungmetrajul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, a primit, duminică, două premii la Festivalul Internaţional de la Cannes: premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) şi premiul pentru interpretare feminină (ex aequo Cosmina Stratan şi Cristina Flutur).

Actriţa Cosmina Stratan povesteşte în interviul acordat MEDIAFAX despre modul în care a lucrat cu Cristian Mungiu la "crearea" personajului "Voichiţa" din filmul "După dealuri", despre cum a colaborat cu personajul ei pereche, interpretat de Cristina Flutur, şi despre ce înseamnă pentru ea premiul primit la Festivalul de la Cannes.

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Cosmina Stratan:

Reporter: Ţi-ai descris colaborarea cu Cristian Mungiu ca fiind "o negociere". Poţi dezvolta?

Cosmina Stratan: Am avut marele noroc să mi se dea timp până a înţelege unele lucruri legate de personajul meu. Niciodată nu am simţit că mă presează timpul sau orice altceva, în ciuda faptului că pe tot parcursul filmărilor echipa era contra cronometru, deci fiecare minut conta.

Reporter: Ce ţi-a spus Cristian Mungiu despre personajul tău şi care au fost cele mai importante lucruri pe care ai vrut să le afli despre personaj?

Cosmina Stratan: Mi-e greu să fac o selecţie. Am discutat mult pe baza biografiei personajului, aşa am reuşit să înţeleg mai bine modul în care acţiona Voichiţa sau mai bine zis modul în care nu acţiona. Faptul că este un copil fără familie, crescut la casa de copii şi fără un viitor sigur a rezolvat mare parte din grila personajului de gândire. Au mai fost, însă, şi chestiuni de nuanţă pe care le-am descoperit împreună cu Cristian pe parcurs.

Reporter: Cum ţi-ai construit personajul?

Cosmina Stratan: Cea mai sigură metodă pentru mine a fost încrederea în Cristian şi intuiţia mea. De cele mai multe ori se suprapuneau, iar când nu se întâmpla asta aveam răgazul necesar să ne gândim împreună la cea mai bună variantă. Am avut lângă mine un profesionist sau mai degrabă un prieten, era şi greu să mi se facă frică aşa.

Reporter: Cum s-a născut legătura cu personajul tău pereche, cel al Cristinei Flutur?

Cosmina Stratan: Ne doream amândouă acelaşi lucru. Nu pot să spun ca e de ajuns ca să construieşti o relaţie atât de specială între două personaje, dar scopul nostru comun ne-a unit destul de repede. Am renunţat amândouă la orice ţine de viaţa noastră cotidiană în favoarea relaţiei dintre Voichiţa şi Alina. Am vorbit despre cele două fete, dar am şi ştiut să păstrăm distanţa dintre noi atunci când scenariul presupunea o anumită schimbare a comportamentului personajelor.

Reporter: Care au fost cele mai dificile momente la filmare?

Cosmina Stratan: Cel mai dificil moment a fost când s-a terminat. Ultimele scene de filmare au fost şi cele mai grele din film, dar mai mult decât atât mi-a fost greu să le filmez pentru că ştiam că povestea se termină. A fost aproape ca o viaţă paralelă pentru mine şi mi-a fost greu să accept că trebuie să o părăsesc.

Reporter: Este vreun lucru de care te temi la apariţia filmului pe marile ecrane româneşti?

Cosmina Stratan: Nu m-am gândit la frică până acum. Mai degrabă probabil că e vorba de o curiozitate. Nu vreau să le spun românilor cum să se uite la film, nici nu mi-aş permite să fac asta. Sunt doar curioasă dacă vor vedea dincolo de evenimentele de la Tanacu, cum câteodată oamenii nu ştiu ce să facă cu iubirea, cu propriile angoase, cu întrebările pe care ni le punem cu toţii "De ce?" şi "Încotro?".

Reporter: Cum crezi că îţi va influenţa parcursul în cinema premiul de la Cannes? Ce planuri ai în continuare?

Cosmina Stratan: Premiul meu a împlinit o zi. E o relaţie crudă încă între noi. Mi-e greu să-l privesc şi să-l iau ca atare. E o supriză minunată care încă mă pune pe gânduri, ca şi colaborarea cu Cristian. Nu ştiu încă cum arată mâine pentru mine. E prea curând. Sper să am ocazia să mai spun poveşti, e lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult, şi să fiu sănătoasă ca să o pot face.

"După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cosmina Stratan s-a născut în 1984, la Iaşi, şi a studiat jurnalismul în oraşul natal - care este şi oraşul în care s-a născut Cristian Mungiu -, după care a studiat actoria la Bucureşti. A jucat în câteva scurtmetraje în timpul studenţiei şi a practicat jurnalismul înainte să debuteze în lungmetraj cu rolul din filmul lui Mungiu.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007. Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" (I - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" şi II: "Dragoste în timpul liber"), în 2009.

(Interviu de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici