INTERVIU: Cristina Flutur, despre "După dealuri": Sper ca filmul să fie vizionat fără prejudecăţi

Cristina Flutur, care a primit - alături de Cosmina Stratan - premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din "După dealuri", de Cristian Mungiu, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că speră ca filmul să fie vizionat cu mintea deschisă şi fără prejudecăţi.

1369 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Cristina Flutur, despre "După dealuri": Sper ca filmul să fie vizionat fără prejudecăţi

INTERVIU: Cristina Flutur, despre "După dealuri": Sper ca filmul să fie vizionat fără prejudecăţi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Lungmetrajul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, a primit, duminică, două premii la Festivalul Internaţional de la Cannes: premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) şi premiul pentru interpretare feminină (ex aequo Cosmina Stratan şi Cristina Flutur).

Actriţa Cristina Flutur a povestit în interviul acordat MEDIAFAX despre modul în care a lucrat cu Cristian Mungiu la "crearea" personajului "Alina" din filmul "După dealuri", despre relaţia cu personajul ei pereche de pe marele ecran, interpretat de Cosmina Stratan, despre ce înseamnă pentru ea premiul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes şi planurile sale de viitor.

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de Cristina Flutur:

Reporter: Cosmina Stratan a declarat că ar putea descrie colaborarea sa cu Cristian Mungiu ca pe "o negociere continuă". Tu cum ai descrie colaborarea ta cu regizorul?

Cristina Flutur: Totul a decurs foarte lin, fără obstacole. Era mai mult ca un fel de dans în care mi se permitea libertatea de a căuta pasul următor şi mi se acorda încrederea că-l voi găsi... Combinaţia asta mi s-a potrivit mănuşă.

Reporter: Ce ţi s-a spus despre personajul tău?

Cristina Flutur: Am vorbit destul de puţin despre personajul meu. De la început ne-am înţeles cu Cristian fără prea multe cuvinte şi cumva simţeam ce aştepta de la mine şi cum voia să fie Alina. Mă lăsa cu generozitate să caut şi ştiam amândoi când eram pe drumul cel bun.

Reporter: Ai făcut documentare în construirea personajului tău?

Cristina Flutur: Sigur. Pentru orice personaj trebuie să te documentezi un pic, dar asta e doar un punct de plecare. Aduni mai întâi informaţii, însă partea cea mai consistentă vine altfel, în cazul meu, cel puţin, fără să pot spune că o gestionez în mod raţional. Nu pot să zic că "am construit" un personaj, dar că l-am simţit şi am empatizat cu el, ajungând să-i trăiesc emoţiile şi să văd lumea prin ochii lui.

Reporter: Când s-a născut relaţia pe ecran cu personajul Cosminei?

Cristina Flutur: Aş îndrăzni să spun că de la prima zi de filmare. Abia se înfiripau personajele şi legătura exista deja... Era aproape neverosimil, dar foarte benefic pentru relaţia lor şi evoluţia acestei relaţii pe parcursul poveştii.

Reporter: Care au fost cele mai dificile momente la filmare?

Cristina Flutur: În partea a doua a filmului, când Alina începe să alunece, au fost într-adevăr momente când tensiunea emoţională era copleşitoare, iar imobilizarea fizică făcea totul şi mai acut. Dar Cristian are mare grijă de actorii lui şi se asigură la fiecare dublă că totul e bine, ceea ce e reconfortant şi te ajută să continui chiar dacă anumite scene sunt mai dificile. Ştiam, oricum, de când am primit scenariul, că nu va fi uşor.

Reporter: Ce a lipsit pentru ca povestea personajului tău să nu fie o tragedie?

Cristina Flutur: E un pic straniu să vorbesc despre asta înainte ca şi publicul de aici să vadă filmul... Pentru că întrebarea asta conţine o altă întrebare şi anume: cine e vinovatul din poveste? Iar aici părerile sunt împărţite... Se pare că toţi cei implicaţi au avut bune intenţii, dar cumva undeva s-a greşit.

Reporter: Este vreun lucru de care te temi la apariţia filmului pe marile ecrane româneşti?

Cristina Flutur: Sper din toată inima să fie privit cu mintea deschisă şi fără niciun fel de prejudecăţi.

Reporter: Cum crezi că premiul de la Cannes îţi va influenţa parcursul în cinema? Ce planuri ai în continuare?

Cristina Flutur: Nu ştiu ce va fi. Deocamdată, mă bucur de ce s-a întâmplat, iar în curând voi începe repetiţiile la o piesa de Cehov.

"După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Originară din Iaşi - ca şi colega ei Cosmina Stratan şi regizorul Cristian Mungiu -, Cristina Flutur a absolvit cursurile Facultăţii de Teatru din Cluj-Napoca în 2004 şi este actriţă a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, din 2002. Rolul din filmul lui Mungiu reprezintă debutul pe marile ecrane al actriţei în vârstă de 34 de ani.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007. Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" (I - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" şi II: "Dragoste în timpul liber"), în 2009.

(Interviu de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici