Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, de Sânziene, pentru cei care vin îmbrăcaţi în ie

Ministerul Culturii anunţă că persoanele care vor fi îmbrăcate în ie vor avea, în 24 iunie, de Sânziene, intrarea gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, unde vor fi readuse în atenţia publicului tradiţiile şi obiceiurile acestei zile.

201 afișări
Imaginea articolului Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, de Sânziene, pentru cei care vin îmbrăcaţi în ie

Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, de Sânziene, pentru cei care vin îmbrăcaţi în ie

Potrivit Ministerului Culturii, în credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

De asemenea, în dimineaţa de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coroniţa alunecă spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş.

„Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Şi nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online <La Blouse Roumaine>”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

În cadrul evenimentului „La porţile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”, vizitatorii mari şi mici vor învăţa despre proprietăţile plantelor de leac cu inginerul Petre Biolan (cu participare pe bază de înscriere) şi vor asista la reconstituirea obiceiurilor de odinioară – pe care oamenii le practicau în ziua de Sânziene – de către Ansamblul Vatra Hărmanului din Braşov.

La ora 14.00 va avea loc vernisajul expoziţiei Arta cămăşii cu altiţă, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România şi cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în contextul susţinerii şi promovării dosarului „Cămaşa cu altiţă" cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.

Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică susţinut de soprana Stephanie Radu şi tenorul Alin Stoica, începând cu ora 15.00.

Copii şi adulţi, vor putea participa la atelierul de confecţionat coroniţe din sânziene.

De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/cămaşă românească vor avea intrarea gratuită, iar cei care nu au, vor avea are ocazia să îşi cumpere de la târg, de la meşterii populari prezenţi la eveniment care vor avea produse din registrul ţesăturilor şi nu numai – ii, cămăşi, ştergare, brâie, marame, trăistuţe, opinci, podoabe şi alte accesorii, flori, produse de sezon, carte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici