Iorgulescu: Ziua lui Eminescu să fie ziua culturii naţionale

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să propună în Guvern ca 15 ianuarie - Ziua lui Mihai Eminescu - să fie ziua culturii naţionale.

6 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Ziua lui Eminescu să fie ziua culturii naţionale

Iorgulescu: Ziua lui Eminescu să fie ziua culturii naţionale

Adrian Iorgulescu a mai vehiculat această idee şi în 2005, cu prilejul aniversării poetului naţional, renunţând ulterior la ideea pe care a readus-o în discuţie marţi.

"Se împlinesc 158 de la ceea ce Nichita Stănescu numea miracolul naşterii poetului nepereche. Am fost zilele trecute la Botoşani şi am retrăit o stare cu totul aparte legată de ceea ce a fost, este şi va fi Eminescu în istoria noastră. Spun aceste lucruri şi cu o anumită doză de tristeţe. Parcă în ultima vreme tot mai mulţi critici atacă într-un fel sau altul personalitatea, opera, viaţa acestui Făt-Frumos din lacrimă al poeziei româneşti, cu un destin atât de tragic dar şi cu o măreţie inegalabilă. Îmi pare rău să constat, când în alte culturi ştiu să susţină contribuţiile fundamentale ale marilor lor creatori, la noi acest lucru a intrat în desuetudine, se urmăreşte cu orice preţ demitizarea", a spus Iorgulescu despre Mihai Eminescu.

În acest context, Iorgulescu a precizat că fiecare cultură are un reprezentant - Dante pentru italieni, Shakespeare pentru britanici, Goethe pentru germani, Eminescu pentru români. "Este o zi care cred că ar trebui s-o integrăm într-un calendar. Poate voi face o asemenea propunere la nivelul Guvernului, ca aceasta să fie ziua culturii româneşti, aşa cum avem o zi naţională, să avem şi o zi a culturii româneşti. Nu cred că este o zi mai bună decât 15 ianuarie", a mai precizat ministrul Culturii.

În acest context, Adrian Iorgulescu a menţionat că susţine editarea manuscriselor lui Eminescu, proiect blocat anul trecut de Academia Română, care deşi avea de la bugetul de stat o sumă de un milion de lei în acest sens, banii nu au fost folosiţi.

"Nu sunt adeptul idealizării unor personalităţi ale culturii, dar cred că Eminescu este totuşi deasupra acestor lucruri pentru ceea ce a făcut pentru poezia românească, dar şi pentru jurnalistica românească. Eu cred că nu a mai existat jurnalist de talia lui Eminescu şi cred că nu a mai existat analist politic de talia lui Eminescu. Nu vreau să se creadă că atac Academia pentru caietele lui Eminescu. Anul trecut, s-au blocat 10 miliarde, eu însumi am zis că le mai dau 10 miliarde de lei ca să le finalizăm", a spus Iorgulescu, precizând că şi în acest an este dispus să dea un milion de lei pentru finalizarea proiectului.

Un număr de 12 volume din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Mihai Eminescu a fost lansat marţi, la împlinirea a 158 de ani de la naşterea poetului, de către Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, la sediul Bibliotecii Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici