Irina Margareta Nistor, în deschiderea DaKINO 24: M-am îndrăgostit de acest festival acum 20 de ani

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat joi, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu.

239 afișări
Imaginea articolului Irina Margareta Nistor, în deschiderea DaKINO 24: M-am îndrăgostit de acest festival acum 20 de ani

Irina Margareta Nistor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Festivalul Internaţional de Film DaKINO a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, cu o regie ce poartă semnătura cineaştilor Richard Glatzer şi Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie, la vârsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. Filmul urmăreşte povestea lui Alice Howland - o profesoară de lingvistică renumită şi mamă a trei copii, acum adulţi. Alice începe să uite cuvinte, iar, după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer, relaţia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Încercările ei de a rămâne cât de cât persoana care era înainte sunt înfricoşătoare, devastatoare, dar şi extrem de emoţionante.

"Trebuie să vă spun că sunt exact 20 de ani de când am venit prima dată la un DaKINO, prima dată în viaţa mea la un juriu şi cred că atunci m-am îndrăgostit de acest festival şi m-am bucurat teribil atunci când Dan Chişu ni l-a dat să ne ocupăm de el mai departe. Am încercat şi anul acesta să avem pentru dumneavoastră cele mai noi filme, filme pe care altfel nu le puteţi vedea pe marile ecrane", a declarat Irina Margareta Nistor, în deschiderea DaKINO 24.

Pe scena de la CinemaPRO a urcat şi juriul celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, format anul acesta din producătorul de film Velvet Moraru (preşedinte), Ludmila Cvikova, fost selecţioner la Rotterdam IFF şi la Doha IFF şi selecţioner al Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian şi criticul de film Florin Barbu.

Velvet Moraru a spus că iubeşte şi respectă enorm filmul, precizând că îşi doreşte ca sălile de cinema să fie pline "măcar la festivaluri dacă în alte dăţi nu".

De asemenea, Ludmila Cvikova a declarat că vine în România de foarte mulţi şi iubeşte această ţară, dar şi Festivalul de Film Anonimul şi Delta Dunării.

"Vreau să vă felicit că aveţi perseverenţa de a continua un demers cât se poate de bun şi de a face o echipă atât de bună şi sperăm să avem cât mai multe astfel de festivaluri împreună cu Sectorul 3", a spus primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, subliniind că speră ca data viitoare să existe sala culturală multifuncţională, "pe care ne-o dorim atât de mult", unde să poată fi găzduite astfel de evenimente. "Tot în Sectorul 3, dar mai în centrul sectorului, aici e centrul oraşului", a completat Negoiţă.

Deschiderea evenimentului cinematografic a fost cu atât mai specială cu cât Irina Margareta Nistor a fost sărbătorita serii. Astfel, echipa festivalului DaKINO i-a pregătit o surpriză ce a constat în proiecţia a câtorva secvenţe din "Chuck Norris vs. Communism", dar şi un filmuleţ, intitulat "De ce nu", realizat de cei de la facemvirale.ro.

Miruna Berescu, directorul festivalului, a spus că Irina Margareta Nistor este omul care ştie să lucreze în echipă, să spună vorbe frumoase atunci când trebuie şi atunci când totul este pierdut.

Festivalul Internaţional de Film DaKINO se va închide duminică, la CinemaPRO, cu proiecţia, de la ora 20.00, a peliculei "The Second Best Exotic Marigold Hotel", de John Madden, cu Maggie Smith, Richard Gere, Bill Nighy, Dev Patel şi Judi Dench.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta şi "Wild", de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Academiei americane, pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Reese Witherspoon) şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Laura Dern). Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.

De asemenea, va fi prezentat filmul "12 ani de copilărie/ Boyhood", de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câştigat premiul Oscar, premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. "Boyhood" va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image.

Competiţia oficială de scurtmetraje româneşti din Festivalul Internaţional de Film DaKINO va fi compusă din peliculele "Apăsătoarele îndatoriri ale cetăţeanului Crăciun", de Claudiu Bolchiş, "În Familie", de Andrei Cotarcea, "The Story of Little Hans", de Daniel Djamo, "Candy Crush", de Andrei Georgescu, "De ce au dispărut dinozaurii", de Mihai Ghiţă, "Amnezia", de Jamil Hendi, "Pui de somn", de Paul Mureşan, "Fantezie în DO minor", de Rareş Neagu & Ştefan Marin, şi "Have Sweet Dreams", de Ciprian Suhar.

Competiţia de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 ţări, selecţia aparţinând criticului Irina Margareta Nistor.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO este organizată de Primăria Sectorului 3, în parteneriat cu Asociaţia FAMart şi Fundaţia DaKINO şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici