Israelul interzice cărţile pentru copii publicate în Siria şi Liban

Cărţile pentru copii scrise în arabă publicate în Siria şi Liban, precum "Harry Potter" şi "Pinocchio", nu vor mai putea fi importate în Israel, întrucât autorităţile au interzis acest lucru pe motiv că statul evreilor se află în război cu cele două ţări.

239 afișări
Imaginea articolului Israelul interzice cărţile pentru copii publicate în Siria şi Liban

Israelul interzice cărţile pentru copii publicate în Siria şi Liban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Radioul militar israelian a anunţat, luni, că printre cărţile interzise importului în Israel se numără "Pinocchio" şi "Harry Potter", dar şi cărţi clasice arabe, care nu au niciun fel de legătură cu statul evreilor.

Editorul arab israelian, Salah Abassi, s-a arătat nemulţumit de decizia autorităţilor de a nu mai putea importa cărţi pe filiera Iordaniei.

"Ministerul Industriei şi Comerţului, precum şi Trezoreria m-au avertizat că importul acestor cărţi este ilegal", a declarat acesta.

Pentru a-şi justifica decizia, administraţia a invocat o ordonanţă care interzice importul cărţilor "ce provin din ţări care se află în război cu Israelul".

Ministerul Trezoreriei a declarat pentru cotidianul israelian Maariv că această interdicţie este conform legii şi se referă, în special, la Siria, Liban şi Iran, precum şi la alte ţări arabe, cum ar fi Iordania şi Egipt.

Ordonanţa datează din anul 1939, din perioada mandatului britanic în Palestina: ea interzicea importul cărţilor ce proveneau din ţările ce se aflau în război cu Marea Britanie.

Ordonanţa a fost adoptată de Israel după crearea sa, în 1948.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici